Procurorul general: "Adriana Beţişor şi-a desfăşurat activitatea conform legii"

Victoria Dodon
24/11/2015
Foto: Corneliu Gurin // CIJM

Procurorul general, Corneliu Gurin, nu consideră că Adriana Beţişor ar fi încălcat legea după ce a fost suprinsă de reporterii Ziarului de Gardă ieșind din biroul judecătorului Ghenadie Pavliuc în timp ce, potrivit grefierei magistratului, acesta se afla în deliberări, când urma să pronunțe verdictul în dosarul fostului deputat democrat Valeriu Guma, condamnat anterior în România la patru ani de închisoare cu executare.

„În cazul când procurorii încalcă nişte prevederi legale, există Secţia securitate internă şi Colegiul disciplinar al procurorilor care pot să investigheze aceste cazuri. Noi nu am fost sesizaţi în privinţa doamnei Beţişor. Totodată, instituţia se autosisează doar dacă acţiunile procurorilor duc la consecinţe negative. Nu am văzut nicio consecinţă negativă de la faptul că un procuror a mers să-şi desfăşoare activitatea conform legii”, a declarat Gurin pentru portalul Anticorupţie.

Acesta a precizat că procurora „a mers să autorizeze nişte măsuri speciale de investigaţie”, explicaţie invocată anterior atât de Adriana Beţişor, cât şi de judecătorul Ghenadie Pavliuc. „Dacă judecătorul era sau nu în deliberare la acel moment trebuie să clarifice Inspecţia Judiciară”, a conchis Corneliu Gurin.

Avocata Violeta Gaşioi spune că legea interzice amestecul altor persoane în procesul deliberării. „În cazul deliberărilor, pe lângă faptul că nimeni nu are dreptul să asiste în biroul judecătorului, magistratul nu are voie nici măcar să discute la telefon sau să-l aibă cu sine. CSM trebuie să investigheze cazul. Totodată, dacă avem o Procuratură Generală independentă, aceasta ar trebui să ceară anumite explicaţii”, susţine avocata Violeta Gaşiţoi. 

Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a autosesizat pe marginea cazului şi va iniţia verificări. „Vrem să vedem cum se vor derula în continuare evenimente din punct de vedere procesual şi vom cerceta dacă a avut loc intrarea unei persoane în timpul deliberării”, a comentat Nicolae Clima, şeful Inspecţiei Judiciare. 

Victoria Dodon
24/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii