Răspunsul Guvernului// Va primi sau nu Veronica Dragalin un nou sediu pentru instituția pe care o conduce

Anticoruptie.md
03/04/2024
colaj CIJM

După ce șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a venit cu o nouă reacție de nemulțumire față de faptul că instituția este în incapacitate de a-și exercita atribuțiile în contextul lipsei de spațiu, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție. Vodă a precizat că este continuată comunicarea instuțională cu PA pentru identificarea unor „opțiuni acceptabile” pentru toate părțile implicate.      

„Guvernul înțelege importanța asigurării condițiilor adecvate pentru Procuratura Anticorupție în lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel. Ca și în cazul altor instituții publice, recunoaștem necesitatea unui sediu adecvat și a resurselor suficiente pentru ca Procuratura Anticorupție să își îndeplinească eficient mandatul său vital. La rândul nostru, avem toată deschiderea să continuăm comunicarea instituțională cu PA pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”, a declarat Daniel Vodă.

Șefa PA, Veronica Dragalin, a precizat, într-un mesaj pe Facebook, că de la începutul lunii aprilie 2024, instituția a rămas total descoperită, întrucât nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație. În special, spune Dragalin, nu pot fi investigate adecvat infracțiunile comise de subiecții speciali cum ar fi miniștri, deputați, judecători, procurori. 

Motivul pentru care este blocat procesul de lucru ar fi lipsa unui sediu în care să fie suficient spațiu pentru angajarea unui număr mai mare de persoane, așa cum prevede legislația.

„Conform modificărilor legislative, începând cu 1 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a rămas total descoperită cu privire la asigurarea operativă pe dosarele de competența Procuraturii Anticorupție. Adică, pentru infracțiuni de corupție la cel mai înalt nivel (comise de subiecți speciali cum ar fi miniștri, deputați, judecători, procurori), instituția noastră nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație.Impedimentul principal la acest moment este lipsa de suficient spațiu pentru angajații Procuraturii Anticorupție, cei aproximativ 100 de persoane (ofițeri, specialiști, contabili, funcționari publici care asigură administrația unei instituției) care urmează să fie transferate sau angajate. La moment, aproximativ 100 persoane ocupă 950 m2 în clădirea CNA. Este imposibil să ajungem la 198 angajați prevăzut de lege fără spațiu adițional”, a susțint Dragalin.

Totodată, șefa PA a făcut o avertizare față de conducătorii instituțiilor de stat care vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public. 

„Dacă conducătorii instituțiilor de stat vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public (în loc să rămână clădiri goale dar în gestiunea lor de principiu), degrabă nu vom avea nici studenți, nici profesori, nici academicieni în țara noastră ca rezultat al corupției. Fără fortificarea urgentă a instituției responsabilă de combaterea corupției la nivel înalt transmitem un mesaj greșit că lupta cu corupția, justiția și statul de drept nu este o prioritate pentru țara noastră. Cetățenii noștri merită mai mult”, a conchis șefa PA.

Actualmente PA împarte același sediu cu Centrul Național Anticorupție. Căutările unui nou sediu pentru instituție au început mai demult, întrucât aceasta estre o prioritate pentru 2024 anunțată de șefa PA. Inițial un posibil sediu era văzută Academia de Științe. Ulterior, fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, actualmente gestionat de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Inițiativa a fost însă dur criticată de comunitatea academică a instituției care a trasmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Executivului și ministerului Educației și Cercetării prin care solicită responsabililor să stopeze preluarea „abuzivă” a blocurilor de studii. 

Cu un răspuns a venit și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a precizat că blocurile de studii „vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”. 

Anticoruptie.md
03/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii