Răspunsul Ministerului de Externe privind intimidarea echipei CIJM de către un angajat al Ambasadei Azerbaidjan: "Era, de fapt, proprietarul clădirii în care se află sediul Centrului, aşa că nu ne putem implica"

Anticoruptie.md
01/06/2016
Bărbatul care i-a intimidat pe jurnaliștii de la CIJM și Rise Moldova (mijloc). Foto: Rise Moldova

Persoana care a intimidat echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice pentru că a afişat la balconul oficiului său un banner prin care se solidariza cu jurnalista Khadija Ismayilova este, de fapt, proprietarul clădirilor în care se află sediile Centrului şi cel al Ambasadei Republicii Azerbaidjan, şi nu un angajat al misiunii diplomatice. Informaţia ne-a fost comunicată de Anatol Urecheanu de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrare Europeană, drept răspuns la o sesizare depusă de CIJM.

"Am vorbit cu reprezentanţii Ambasadei Republicii Azerbaidjan şi ei ne-au spus că persoana care a fost la Dumneavoastră este proprietarul clădirii în care se află sediul Centrului, tot el fiind cel care deţine şi imobilul vecin, în care se află misiunea diplomatică. Aşa că nu ne putem implica. Cazul trebuie elucidat conform legilor din Republica Moldova. Trebuie să vă adresaţi la Poliţie. Informaţia pe care aţi oferit-o este însă prea succintă", ne-a spus la telefon Anatol Urecheanu. 

Potrivit datelor furnizate de Cadastru, proprietarul clădirii în care se află Ambasada Republicii Azerbaidjan, dar și a terenului, este chiar Republica Azerbaidjan. Imobilul în care se află sediul CIJM este însă deţinut de o altă persoană. 

Bannerul a fost afişat la 21 aprilie şi scos la 22 aprilie. Foto: CIJM

Răspunsul ne-a fost oferit după ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice a depus o sesizare la Ministerul de Externe şi Integrare Europeană în care a fost descris incidentul şi ceream oficialilor să ia act de încălcarea dreptului la libertatea de exprimare, prevăzut atât de legislaţia naţională, cât şi de cea internaţională.

Precizăm că CIJM a relatat constant despre acest caz pe portalul Anticoruptie.md, indicând toate detaliile pe care am fost în măsură să le obţinem prin demersuri jurnalistice. Totodată, menţionăm că jurnaliştii Centrului îl cunosc pe proprietarul clădirii, CIJM fiind în relaţii contractuale cu acesta. 

Incidentul a avut loc după ce la 21 aprilie, în semn de solidaritate cu Khadija Ismayilova, Centrul de Investigații Jurnalistice a afișat un banner la balconul oficiului său, aflat în imediata vecinătate cu misiunea diplomatică, prin care ceream eliberarea jurnalistei. La 22 aprilie, la solicitarea proprietarului clădirii în care se află sediul Centrului, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la această formă de protest și să scoatem bannerul. La scurt timp, un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a venit la oficiul CIJM insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă.

"MAEIE trișează când spune că nu a avut suficiente detalii pentru a examina cazul. Pe portalul Anticoruptie.md și în interviul de la Radio Europa Liberă au fost suficiente detalii. Cu proprietarul imobilului am avut o discuție separată, dar persoana care ne-a intimidat s-a prezentat că e de la Ambasadă, doar că a refuzat să-și spună numele. Bărbatul, pe care ulterior l-am recunoscut într-un video, apropo unul public, mi-a cerut direct să-i dau bannerul și a insistat să-i spun numele persoanei care l-a făcut. Când am refuzat, el a început să ne amenințe că vom avea probleme mari. La ultimul protest pe care l-am organizat în fața Ambasadei, l-am văzut din nou pe individul respectiv ieșind din curtea reprezentanței diplomatice. Deci, nu avem dubii că nu ar fi angajatul Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău. Care alte detalii ar mai fi necesare ca instituțiile abilitate să reacționeze adecvat?", se întreabă Cornelia Cozonac, preşedinta CIJM.

Bărbatul care a intimidat echipa CIJM a agresat anterior, în timpul unui protest din septembrie 2015, şi jurnalişti de la RISE Moldova. "În timpul protestului din 3 septembrie 2015, un bărbat de origine azeră a ieșit din curtea ambasadei, ne-a fotografiat cu un telefon, iar ulterior, în mod agresiv a intenționat să distrugă camera foto a unui reporter RISE. Acțiunea sa a fost stopată după ce mai mulți jurnaliști au intervenit și au format un zid între angajatul ambasadei și reporterul RISE. Aceasta ne-a spus că nu avem dreptul să protestăm și a insistat să părăsim locul", a declarat Iurie Sănduța, directorul RISE Moldova.

Curtea Supremă de Justiţie din Azerbaidjan a decis miercuri, 25 mai, eliberarea din închisoare a jurnalistei Khadija Ismayilova, condamnată pentru evaziune fiscală şi abuz de putere. Magistraţii au hotărât să-i reducă sentinţa de şapte ani și jumătate de închisoare la o pedeapsă cu suspendare de trei ani și jumătate.

Sesizarea depusă la Ministerul de Externe şi Integrare Europeană

Anticoruptie.md
01/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii