Jurnalista Khadija Ismayilova a fost eliberată din detenţie

Anticoruptie.md
25/05/2016
Bannerul prin care CIJM a vrut să-și exprime solidaritatea cu Khadija Ismayilova

Curtea Supremă de Justiţie din Azerbaidjan a decis miercuri, 25 mai, eliberarea din închisoare a jurnalistei Khadija Ismayilova, condamnată pentru evaziune fiscală şi abuz de putere. Magistraţii au hotărât să-i reducă sentinţa de şapte ani și jumătate de închisoare la o pedeapsă cu suspendare de trei ani și jumătate, anunţă Radio Europa Liberă

Khadija Ismayilova, jurnalistă independentă care a colaborat cu serviciul azer al Radio Europa Liberă, a fost închisă în decembrie 2014, iar în septembrie 2015 a fost condamnată la șapte ani şi şase luni de închisoare, fiind acuzată de acțiuni care fac trimitere la abuz de putere și evaziune fiscală. Autoare a numeroase investigaţii despre corupția din rândul elitelor azere, eliberarea ei a fost cerută în mod repetat de multe guverne occidentale, organizații de jurnaliști și de apărători ai drepturilor omului. La 3 mai anul curent, de Ziua Mondială a Libertății Presei, UNESCO i-a acordat Khadijei premiul Guillermo CANO/ UNESCO pentru Libertatea Presei.

Anterior, Centrul de Investigaţii Jurnalistice s-a solidarizat cu jurnalista azeră, cerând eliberarea acesteia. Unul dintre mitinguri s-a desfăşurat la Chişinău pe 3 mai, de Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, când mai multe organizaţii neguvernamentale s-au solidarizat cu echipa Centrul de Investigaţii Jurnalistice care a fost intimidată de un angajat al Ambasadei Republicii Azerbaidjan. Incidentul a avut loc în luna aprilie, după ce CIJM a afişat la balconul oficiului său, care se află în imediata vecinătate cu misiunea diplomatică, un banner prin care ceream eliberarea jurnalistei. 

Anticoruptie.md
25/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii