Un banner al Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), în care se cerea eliberarea din detenție a jurnalistei azere Hadigia Ismailova, a provocat nemulțumirea Ambasadei Azerbaidjanului în Republica Moldova. Vineri, 22 aprilie, la cererea proprietarului clădirii în care stă cu chirie, conducerea CIN a fost nevoită să dea jos de pe balconul oficiului panoul de aproape 2 metri pe care scria „Free Khadjia!”. Sediul Centrului de Investigații Jurnalistice se află în vecinătatea Ambasadei Azerbaidjanului de la Chișinău. La scurt timp, însă, se arată într-o declarație CIN, un bărbat care s-a prezentat drept angajat al misiunii diplomatice, dar care nu s-a legitimat, le-a cerut afișul. „A insistat să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă”, scrie în textul declarației. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat Europei Libere că luni, 25 aprilie, va cere Ministerului de Externe să explice dacă diplomatul azerși-a depășit sau nu atribuțiunile de serviciu. Amintim că Hadigia Ismailova, colaboratoare din Azerbaidjan a postului de radio Europa Liberă/Radio Libertatea a fost condamnată în 2014 la 7 ani de închisoare, într-un proces pe care organizațiile ce apără drepturile omului îl consideră răzbunare pentru articolele în care a scris despre corupția din ţara ei.
Cornelia Cozonac: „Centrul de Investigații Jurnalistice a trecut de curând în sediu nou și suntem vecini cu Ambasada Azerbaidjanului.”
Europa Liberă: Din imagini se vede că aveți chiar drapelul în fața ferestrelor.
Cornelia Cozonac: „Și ne-am gândit că e un loc prin care noi am putea să ne exprimăm atitudinea față de încălcarea drepturilor unei colege ziariste din Azerbaidjan, care este întemnițată acum, judecată pe nedrept, jurnalistă de investigații, care a făcut mai multe investigații, inclusiv despre afacerile președintelui azerbaidjan Aliev și familia sa. Și ne-am gândit să facem un banner prin care să facem uz de dreptul nostru la liberă exprimare, și să cerem libertatea acestei ziariste care este întemnițată. Pe banner am scris „Free Khadija”, atât doar, și fotografia ei, de-asupra era Centrul de Investigații Jurnalistice. L-am plasat pe balconul oficiului nostru, pe care îl închiriem în clădirea din vecinătatea Ambasadei Azerbaidjanului. A ținut o zi acest banner, era o zi în care aveam și un training cu jurnaliști de investigații, la care am avut trainer un coleg de-al Khadija, Paul Radu de la RISE Project România și OCCRP [Organized Crime and Corruption Reporting Project]. După o zi, ne-am trezit cu o solicitare din partea administratorului clădirii care ne-a cerut să scoatem bannerul pentru că i s-a cerut de la Ambasada Azerbaidjanului. Noi ne-am conformat pentru că este proprietate privată. Dar la scurt timp a venit și un reprezentant al ambasadei, m-a chemat în hol, în interiorul centrului era multă lume pentru că era trainingul. Eu l-am urmat în hol, m-a întrebat cine este directorul, a zis că este de la Ambasada Azerbaidjanului, nu a vrut să își spună numele, chiar dacă eu ulterior am insistat să își spună numele. Și mi-a cerut, în mod direct, să îi dau acest banner și să îi spun cine l-a făcut. Cerea insistent nume.”
Europa Liberă: Dar de ce ați acceptat să vorbiți în subiectul acesta?
Cornelia Cozonac: „Eu am ieșit după el, fără să îmi dau seama, dintr-un impuls, pentru că în interior era trainingul și, ca să nu facem gălăgie, am ieșit în hol.”
Europa Liberă: Dar în momentul în care ați acceptat să discutați cu el, dânsul și-a dat seama măcar, din reacția dumneavoastră, că a cerut un lucru în afara unor cutume firești?
Cornelia Cozonac: „Cred că nu. El a fost foarte insistent. A cerut nume. Eu i-am zis că nu putem să îi dăm bannerul pentru că noi, în felul acesta, ne-am exprimat poziția noastră față de ceea ce se întâmplă cu colegii noștri din țara sa. Și atunci el a început să zică: „Voi veți avea probleme mari”. Și a insistat. Eu am cerut atunci să se prezinte, i-am zis că este o amenințare și el a zis: „Da” și a plecat.”
Europa Liberă: Acum, firește că nu vă veți confrunta direct cu acest reprezentant al ambasadei sau cu statul azer. Sunteți în drept să cereți autorităților moldovenești să vă ia apărarea sau să explice acestor parteneri de dialog unde sunt limitele. Ați făcut demersurile de rigoare către Ministerul de Externe, de exemplu?
Cornelia Cozonac: „Am făcut o declarație publică pe care am plasat-o pe portalul nostru www.anticorupție.md , chiar în aceeaşi zi în care s-a produs acest incident. Şi astăzi am depus o solicitare către Ministerul de Externe să se pronunţe asupra acestui caz şi în ce măsură ambasadele străine în Republica Moldova îşi pot permite să intimideze jurnaliştii, pentru că şi-au exercitat un drept al lor la liberă exprimare.”
Europa Liberă: Cum credeţi, aceasta este cultura de acasă sau este urmare a situaţiei din Moldova? Diplomatul acesta simte că Moldova cumva a devenit permisivă pentru aşa ceva?
Cornelia Cozonac: „Cred că şi una, şi alta. Această persoană, probabil, aşa acţionează şi în Azerbaidjan, în ţara sa. Şi cred că a acţionat şi întrucât consideră că în Moldova se poate să abuzeze în felul acesta.”
Europa Liberă: Adică în Franţa sau în Germania nu ar fi îndrăznit?
Cornelia Cozonac: „Eu cred că în ţările unde există statul de drept şi unde funcţionează drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi există democraţie astfel de persoane, astfel de diplomaţi nu şi-ar fi permis aceste fapte. Noi am discutat cu avocatul nostru, el ne-a zis că este o intimidare directă şi ar trebui să depunem plângere şi la poliţie. Şi urmează astăzi să perfectăm această plângere.”
Europa Liberă: Dar nu aţi încercat totuşi să vorbiţi în mod privat, nu neapărat oficial, cu ambasadorul, cu reprezentanţii ambasadei, care totuşi să înţeleagă că sunt într-un alt spaţiu?
Cornelia Cozonac: „Nu contează neapărat să încercăm să rezolvăm incidentul care s-a produs. Este important să vorbim despre situaţia creată, despre un pericol, dacă vreţi, asupra unor drepturi care pot fi limitate. Şi cred că trebuie să vorbim de fapt mai mult, să scoatem acest incident în atenţia publicului. Nimeni nu ar trebui să-şi permită un atare comportament într-o ţară democratică, oricare ar fi statutul lui, pentru că acesta este un abuz, pentru că e o încercare de intimidare şi o încercare de a limita nişte drepturi. E un precedent periculos, aş zice chiar, pentru că, dacă cineva îşi permite într-o ţară străină, care nu este ţara lui, să meargă să intimideze un cetăţean cu drepturi depline în ţara respectivă, cred că e o situaţie gravă.”
Europa Liberă: Acum fiţi de acord, şi reacţia autorităţilor va fi relevantă, dacă „vor înghite găluşca” sau totuşi vor avea suficientă demnitate ca să-şi apere cetăţenii.
Cornelia Cozonac: „Deocamdată, nu am sesizat anumite reacţii din partea autorităţilor. În schimb, am avut foarte multe mesaje, inclusiv de peste hotare, de la cetăţeni care chiar se revoltau de situaţia creată, de comportamentul pe care îl poate admite un reprezentant al unei misiuni diplomatice în Republica Moldova.”
Comentarii
Finanţatori:
Parteneri: