Reacții // Ce spun procurorii și judecătorii vizați în lista „offshoreplaha” despre onorariile pe care le-ar fi luat

Anticoruptie.md
26/09/2016
offshoreplaha.wordpress.com

Procurorii și judecătorii, vizați într-o listă că ar fi primit „onorarii” ilegale de zeci și chiar sute de mii de dolari pentru soluțiile aplicate în diferite dosare care l-ar fi interesat pe Vlad Plahotniuc, neagă autenticitatea documentului publicat pe un site, alături de alte câteva sute de documente ce îl vizează pe prim-vicepreședintele Partidului Democrat. 

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, despre care în lista publicată pe internet se menționează că ar fi trebuit să primească 10.000 de dolari pentru dosarul Tenadria, afirmă că nu a primit bani și nici nu are casă la Telecentru. „Vreau să scriu raport de autosesizare procurorului general interimar. Din câte îmi amintesc, cazul Tenadria ar fi din 2006-2007 și ar fi fost implicat Tripăduș, în cazul căruia CEDO s-a expus deja”, a declarat Morari pentru Anticoruptie.md.

Potrivit listei, procurorul Nicolae Chitoroagă urma să primească 15.000 de dolari pentru „cazul O. Rotijan”. Omul legii neagă însă că ar fi acordat vreo dată asistență lui Plahotniuc. „Am prestat servicii doar în ceea ce ține de atribuțiile mele de serviciu. Vă rog să îmi adresați întrebări, dacă le aveți, despre activitatea Procuraturii”, a replicat procurorul.

Fostul procuror general Valeriu Gurbulea a refuzat să comenteze apariția sa în listă.

Nicolae Clima, inspector-judecător principal  al Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii crede că apariția sa în listă, precum că urma să primească 220.000 de dolari pentru hotărârea luată în dosarul Tenadria, reprezintă „acțiuni premeditate”. „Este o continuare a acțiunilor îndreptate împotriva mea. Variate insinuări în presă, protest în fața curții... Nu cunosc despre vreun caz Tenadria... poate am și participat cândva la examinarea vreunui caz, dar nu-mi amintesc. Referitor la suma de bani - Doamne ferește!”, mai spune magistratul.

Și fostul politician Iurie Roșca neagă că ar fi luat 40.000 de dolari. „Nu sunt jurist și nu am acordat asistență juridică. Nu am relații nici cu Platon, nici cu Plahotniuc. Toată lumea știe că în ultimii ani desfășor activitate jurnalistică”, a fost replica acestuia.

Luni, 26 septembrie, pe internet au apărut mai multe documente care vizează afaceriler lui Vlad Plahotniuc. Actele publicate pe pagina de blog www.offshoreplaha.wordpress.com descriu mai multe operațiuni desfășurate cu companiile off-shore apropiate prim-vicepreședintelui PD. În documente apar și numele persoanelor de încredere care s-ar ocupa de administrarea acestor companii: Olga Dnestrean, Olesea Munteanu, Valeria Munteanu, Denis Dmitriev, Nina Schitco. De asemenea, pe unul dintre documente apare semnătura lui Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului care, în 2010, cerea perfectarea actelor pentru modificarea documentelor de constituire a ÎCS Angel-S în legătură cu schimbarea fondatorului.

Vlad Plahotniuc nu a comentat deocamdată scurgerile de informații de pe internet.

Anticoruptie.md
26/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii