Reforma Procuraturii, dată peste cap de amendamente consultate cu procurorul general

Anastasia Nani
23/02/2016
Foto: CIJM

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament au aprobat marți, 23 februarie, mai multe amendamente la proiectul de lege cu privire la Procuratură, care, potrivit experților și deputaților liberal-democrați, dau peste cap reforma instituției, cea mai mare restanţă a Republicii Moldova în faţa partenerilor externi în procesul de reformare a sectorului Justiţiei. 

Unul dintre amendamentele care a provocat discuții aprinse în comisie ține de crearea unei procuraturi specializate care ar urma să se numească „Procuratura pentru combaterea crimei organizate”. Atât liberal-democrații, cât și Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, care a condus grupul de experți care a eloborat proiectul, susțin că această propunere schimbă conceptul. „Am propus crearea unei procuraturii specializate pentru cauze speciale, care, la fel ca în România, să se ocupe doar de dosarele de rezonanță. Ceea ce se propune acum schimbă esențial conceptul. Nu vor mai fi clare competențele acestei procuraturi specializate și iarăși va fi aglomerată cu tot felul de cazuri. Vom repeta istoria Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție unde nu e clar cine și cu ce se ocupă”, a declarat Vlad Gribincea.

Nemulțumiți de această modificare, deputații liberal-democrați au părăsit ședința Comisiei. "Ceea ce s-a întâmplat astăzi mă depășește. Nu e clar cine sunt autorii acestor amendamente (cu referire la mai multe amendamente - n.r.) propuse astăzi, pentru că, contrar practicii, numele autorului nu este indicat. Aceste amendamente schimbă esențial conceptul legii. Ele au fost propuse și anterior de către democratul Sergiu Sîrbu, noi însă știm că ele vin de la procurorul general Corneliu Gurin", a spus deputatul PLDM Tudor Deliu, confirmând același lucru într-o postare pe pagina sa de Facebook. Amendamentul a fost însă susținut de ceilalți parlamentari din Comisie, dar și de procurorul general Corneliu Gurin.

Potrivit unui alt amendament votat la ședința de marți, procuraturile de sector ar putea fi comasate într-o singură instituție, iar reorganizarea ar putea să aibă loc până la 1 ianuarie 2017. Vlad Gribincea a explicat că vor fi lichidate doar procuraturile de sector. "Procuratura insista ca sistemul procuraturilor din Chișinău să nu fie afectat, dar legea prevedea că în Chișinău va fi creată o singură procuratură. Din punct de vedere administrativ e cea mai mare schimbare. Amendamentele aprobate astăzi sunt chiar incompatibile cu ceea ce se promova până acum, cu reforma Procuraturii în general. Inițial era prevăzut să existe o singură procuratură în Chișinău, acum ei spun că o să faca asta când o să optimizeze harta judecătorească, cine știe dacă ea va fi optimizată", ne-a explicat ulterior Vlad Gribincea.

Despre reforma Procuraturii, cea mai mare restanţă a Republicii Moldova în faţa partenerilor externi în procesul de reformare a sectorului Justiţiei, se vorbeşte de mai bine de doi ani. Noua concepție a fost gata încă la sfârșitul anului 2013, fiind aprobată un an mai târziu. În martie 2015, proiectul de lege a fost avizat de Comisia de la Veneţia, iar în luna mai a fost votat în prima lectură de Parlament. Deşi Andrian Candu, preşedintele Legislativului, dădea atunci asigurări că legea va fi votată în lectură finală până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară, acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Până acum s-a discutat mult despre modificarea mecanismului de numire a procurorului general. Astfel, conform noii legi, acesta nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Actuala formulă de desemnare a procurorului general a fost criticată de experți ca ar lăsa loc de influențe politice.

Ambasadorii acreditați la Chișinău au subliniat de mai multe ori că reformele menite să reducă nivelul corupției stagnează. Într-un interviu acordat anterior portalului Anticorupție, Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, sublinia că nu vede îmbunătățiri în sectorul Justiției. „Rămân multe de făcut pentru a spune că există un progres satisfăcător. Nu există nici o voință politică reală de a reforma acest sector strategic”, a punctat Pirkka Tapiola.

Anastasia Nani
23/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii