Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova

Anticoruptie.md
19/03/2024
moldova1.md

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău răspunde Rusiei printr-o notă de protest pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul regiunii transnistrene. Mai exact, un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău urmează să părăsească țara, fiind declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova. Nota i-a fost înmânată ambasadorului Oleg Vasnețov, care a fost convocat marți, 19 martie, la minister. 

Ministerul de Externe anunță că ambasadorului rus, Oleg Vasnețov a fost convocat la minister acolo unde „i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești”. 

Ca un răspuns la acțiunile nelegitime, autoritățile de la Chișinău au dispus ca un angajat al ambasadei să fie declarat persoană non grata. 

„În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmînată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se menționează în comunicatul transmis de ministerul de Externe.

Menționăm că în data de 14 august 2023, 45 de diplomați ruși, însoțiți de membrii familiilor lor și-au adunat lucrurile și au părăsit sediul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. În total, 100 de angajați ai misiunii au urcat în autocare și au fost transportați spre Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta o aeronavă. 

Decizia a fost luată după ce Ambasada Rusiei la Chișinău a fost implicată într-un scandal legat de prezența pe acoperișul acesteia a unui număr mare de antene parabolice și de activitatea ofițerilor secreți ruși în cadrul misiunii diplomatice, subiectul fiind dezvăluit de The Insider. Fiind convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Vasnețov a declarat că antenele de pe acoperișul misiunii sunt vechi, fiind instalate încă în anii 90.

O lună mai târziu, septembrie 2023, și șeful Sputnik Moldova, portavoce a Kremlinului, Vitali Denisov, care este cetățean al Federației Ruse, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pe un termen de 10 ani și expulzat din țară. 

„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre. Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul unui comunicat de presă.

Anticoruptie.md
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii