Interdicție pentru zece ani // Directorul Sputnik Moldova a fost expulzat din Republica Moldova

Tatiana Gherța
13/09/2023
ria.ru

Șeful Sputnik Moldova, portavoce a Kremlinului, Vitali Denisov, care este cetățean al Federației Ruse, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pe un termen de 10 ani și expulzat din țară. El a fost condus în dimineața zilei de miercuri, 13 septembrie, la aeroport, de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație. Sputnik a fost interzis în Moldova în februarie 2022 pentru că făcea propagandă în favoarea Moscovei, însă echipa condusă de Densov a continuat să lucreze pe alte portaluri, lucru deconspirat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.  

Ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație au mers la domiciliul jurnalistului rus, l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport cu ordin de interdicție. 

„Un cetățean rus în vârstă de 56 ani, conform actului emis de către Inspectoratul General pentru Migrație, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de zece ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova. Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre. Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a transmis MAI prin intermediul unui comunicat de presă.

Denisov a criticat decizia autorităților moldovenești, spunând, citatat de presă rusă că nu i s-a permis să conteste în judecată hotărârea de expulzare și nici măcar să-și adune lucrurile personale. „Nu mi-au permis să-mi adun lucrurile, nici să-mi iau animalele de companiei etc. Mi-a fost prezentat ordinul prin care am interdicție de intrare în Republica Moldova pentru o perioadă de 10 ani. Despre aceasta a fost anunțat și ambasadorul Federației Ruse la Chișinău”, a declarat Denisov, citat de o agenție rusă de știri. 

Republica Moldova a interzis site-ul sputnik.md, în februarie 2022, la două zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina, printr-o hotărâre a șefului Serviciului de Informații și Securitate. După o scurtă perioadă, apare md.sputnik.news.com și alte derivate ale portalului, între care md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru și md.sputniknews.ru. Toate clonele Sputnik au fost blocate  de SIS în luna martie curent. SIS a dispus închiderea celor cinci site-uri, motivând că „promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”. Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

Precizăm că în ancheta Televiziunile „cu nouă vieți” ale Partidului Șor și PSRM jurnaliștii CIJM au arătat cum Sputnik Moldova și-a continuat activitatea și după ce site-ul a fost blocat de Serviciul de Informații și Securitate, la fel ca și alte instituții media cărora li s-a interzis să activeze. .  

Tatiana Gherța
13/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii