Serviciile speciale, în luptă cu sputnikul rusesc

Anticoruptie.md
22/03/2023
Foto simbol

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dispus blocarea a cinci site-uri online care promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, Este vorba de site-rile formate după blocarea, cu mai bine de un an în urmă, a portalului sputnik.md.

Astfel, urmează a di blocate sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru, md.sputniknews.ru.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate a blocat, la 26 februarie anul trecut, portalul Sputnik.md pentru că promova informații care incită la ură și război în condițiile stării de urgență.

Atunci denumirea portalului blocat a fost modificată, fiind continuată difuzarea de ştiri propagandistice ruseşti.

Începând cu 27 februarie anul trecut, media de stat ruseşti Russia Today (RT) şi Sputnik sunt interzise în Uniunea Europeană cu scopul de a le împiedica să-şi difuzeze minciunile despre războiul dus de Moscova în Ucraina.

A doua zi şi-au dat demisia în corpore jurnaliştii de postul Sputnik Moldova, care acoperea întregul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv regiunea găgăuză, locuită de o populație în majoritate filorusă, regiunea secesionistă transnistreană, de asemenea, controlată de Kremlin, precum și estul României și regiunea Odesa din Ucraina.

Regulatorul pieței audio-video din Republica Moldova, Consiliul Audiovizualului (CA), a comunicat reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova că Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik nu au deținut și nici nu dețin vreo licență care ar legitima o activitate în domeniul media pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu toate acestea, autoritățile moldovenești nu au aplicat sancțiuni Radio Sputnik din cauza că acesta „nu este obiect al Codului serviciilor media audiovizuale”.


 

Anticoruptie.md
22/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii