FOTO// Zeci de angajați ai ambasadei Federației Ruse, cu bagajele la Aeroport. Câți rămân în cadrul misiunii

Tatiana Gherța
14/08/2023
captura video Rlive

Luni, 14 august, 45 de diplomați ruși, însoțiți de membrii familiilor lor și-au adunat lucrurile și au părăsit sediul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. În total, 100 de angajați ai misiunii au urcat în autocare și au fost transportați spre Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta o aeronavă care a aterizat în această dimineață. 

Diplomații și-au încheiat misiunea în țara noastră, după ce autoritățile moldovenești au redus numărul de diplomaților ruși de la 70 la 25. Aceștia au urcat în două autocare care-i așteptau în fața sediului diplomatic.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat în cadrul ședinței de Guvern despre reducerea numărului deplimaților din cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. 

Potrivit lui Popescu, Moldova a fost, timp de mai multe decenii, ținta unor activități ostile din partea Federației Ruse, unele fiind realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei ruse din Chișinău. El a menționat și informațiile recente privind numărul mare de antene parabolice instalate pe  acoperișul Ambasadei ruse.

„Atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre destabilizarea țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiuni a unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi, care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră”, a spus atunci ministrul de externe. 

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a acuzat autoritățile moldovenești de rusofobie și a avertizat că decizia acestora va avea consecințe. „Sperăm că persoanele responsabile, care iau astfel de decizii, înțeleg care vor fi consecințele acestora la nivel bilateral”, a declarat Vasnețov pentru presă.

Decizia a fost luată după ce Ambasada Rusiei la Chișinău a fost implicată într-un scandal legat de prezența pe acoperișul acesteia a unui număr mare de antene parabolice și de activitatea ofițerilor secreți ruși în cadrul misiunii diplomatice, subiectul fiind dezvăluit de The Insider. Fiind convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Vasnețov a declarat că antenele de pe acoperișul misiunii sunt vechi, fiind instalate încă în anii 90.

Tatiana Gherța
14/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii