Impactul anchetelor de presă și presiunile la care sunt supuși jurnaliștii atunci când deconspiră interese ascunse

Cornelia Cozonac
23/05/2025
CIJM

Acum câțiva ani colegii mei arătau într-o amplă anchetă că procurorul general adjunct Ruslan Popov ar avea averi nedeclarate oficial - era vorba de o afacere scrisă pe numele tatălul său. Investigația a fost realizată în timpul în care procurorul Popov era în funcție înaltă, de conducere, cea de adjunct al procurorului general.

Colegii mei au mers în satul procurorului - Mileștii Mici din raionul Ialoveni și au făcut un experiment - întrebau trecătorii - „A cui e această livadă?”. Răspunsul era cert: - „A procurorului Popov”. În acte livada era scrisă pe numele tatălui procurorului, pensionar. În alt loc: - „A cui e frigiderul (instalație frigorifică de păstrat fructele)?” Răspuns: - „A procurorului Popov”. Toată lumea știe ce și cui aparține în acest sat.

Ce a urmat după publicarea primei investigații e o poveste lungă și întortocheată. Pe scurt: au urmat amenințări asupra autorilor de la persoane necunoscute, pe rețelele sociale, s-a pornit un proces de judecată înpotriva Centrului de Investigații Jurnalistice. Noi nu ne-am lăsat - am continuat cu alte trei investigații jurnalistice, în una arătam că socrii procurorului care și-au vândut proprietatea și o mică afacere în Ucraina, nu aveau cum să-i dea sume mari de bani ca să pornească afacerea sa aici.

Apoi am descoperit o altă afacere ascunsă a procurorului, în raionul Orhei, scrisă pe numele unui prieten care se află în SUA. Oamenii de pe loc povesteau că procurorul Popov administra acea afacere.

Până la urmă procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Popov și el a fost silit să plece din sistem. Dar echipa noastră s-a confruntat cu probleme încă vreo doi ani. A trebuit să facă față câtorva procese de judecată, să caute resurse pentru asistență juridică.

Ne-a acționat în instanță și prietenul lui Popov, din SUA, acesta a depus tot felul de plângeri, la diferite structuri publice, ne-a amenințat cu FSB din SUA. S-a plâns la Poliție pe autoarea investigației pentru faptul că a distribuit materialul pe Facebook și că asta i-a afectat imagine. Și, culmea (!) Poliția i-a administrat o amendă autoarei investigației de 2500 de lei pentru asta. Și iar a trebuit să intervină juristul, să contestăm, să ne apărăm...

În final am obtinut căștig de cauză în procesul pe care l-a pornit Popov împotriva noastră. Dar în general ne-a costat vreo 2-3 ani să luptăm, să ne apărăm, după ce am realizat anchetele jurnalistice care arătau cu probe că familia procurorului încălca legea, fiind în funcție publică administra afaceri și proprietăți pe care nu le-a declarat oficial.

De multe ori spun că noi, jurnaliștii de investigație, alegem din convingere să facem această muncă, e meseria noastră profesională, dar și pentru că ne pasă ce se întâmplă în această țară. Ca să muncim în interesul cetățenilor și al țării, să deconspirăm mai multe abuzuri și fărădelegi avem nevoie de susținere. Orice suport este important pentru noi: donație directă sau prin patreon.

Cornelia Cozonac
2025-05-23 04:40:00

Comentarii