Parlamentul urmează să voteze astăzi Legea cu privire la Procuratură. Daca va fi votată în varianta propusă de așa-numitul grup de lucru, iar, de fapt, scrisă în altă parte și cu amendamente de ultimă oră, vom avea o lege care va facilita concentrarea puterii decizionale în mâinile unei singure persoane, a Procurorului general, direct sau prin intermediul asa-numitelor procuraturi specializate, care vor fi în exclusivitate controlate de acesta. Astfel se va instaura o dictatură exclusivă a Procurorului general, care va controla cu succes nu numai procuratura, ci și întregul proces judiciar.
Timp de trei ani am scris zeci de avizări la acest proiect, toate fiind lăsate fără atenție, m-am întâlnit cu mulți deputați, inclusiv cu șefi de fracțiuni și lideri de partid din Parlament, le-am explicat care este pericolul ascuns în acest proiect. Toți, precizez – toți cei cu care am discutat, s-au arătat nemulțumiți de autorii proiectului legii și, recunoscând că argumentele mele sunt convingătoare, au promis că nu vor vota proiectul în a doua lectură.
N-a trecut prea mult timp și, dupa cum înteleg, majoritatea deputaților cu care am discutat au acceptat alte argumente, mai „convingătoare”, care îi obligă să aprobe acest proiect. Sunt conștient că prin aceasta ultimă avertizare nu voi schimba nimic, nu-l voi opri pe niciun deputat, hotărât să-și „contribuie” la întărirea luptei cu corupția în Republica Moldova la un nivel, pe care națiunea, în ultimii ani, nu l-a cunoscut. O fac mai mult pentru istorie, ca mai apoi să nu spună cineva că toți au tăcut.
În Decretul despre deportări, iscălit de Stalin, era indicat:
- nu se supun deportării persoanele care au rude de gradul întâi, participante la Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Tatal meu în vârstă de 19 ani, împreuna cu sora de 17 ani, având doi frați mai mari care au ajuns până în Berlin, decorați cu diferite distincții, inclusiv „SLAVA", au fost exilați în Siberia fără părinți, fără haine, așa cum s-a întâmplat ca multe alte milioane de persoane.
Nu întotdeauna sunt periculoși cei din vârful puterii. Cei care se vând puterii sunt periculoși, ei ticluiesc legi convenabile puterii, ei fabrică dosare, ei scriu „donosuri”, ei sunt nevoiți să-și demonstreze importanța, zi cu zi.
În ultimii 2-3 ani politicienii din opoziție, formatorii de opinii, o parte din ziariști și marea majoritate a poporului ajuns sub limita sărăciei îl învinuiesc de toate relele pe dl. Plahotniuc. N-am să încerc să-l apar, dar voi spune, ca am dubii că acesta a citit proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii. Nu-i secret și nimeni nu neagă faptul ca dl.Plahotniuc are destule mijloace financiare, care îi permit să cumpere multe lucruri, inclusiv și instrumentariul de influență,„șurubașe", pentru a controla puterea în stat, ori azi doritorii de a se vinde pe doi arginți în Moldova sunt cu mult mai mulți decât ne închipuim. De aceea nu este obligatoriu să stai cu creionul în mână și să ticluiești Legea despre Procuratură. Pentru aceasta, dacă sunt argumente convingătoare și interese comune, se găsesc „gurinei”, deputăței și specialiști gata să argumenteze că anume ei ne fac democrația și ne vor scăpa de corupție.
Nu Stalin l-a deportat pe tata în Siberia. Au fost și atunci „șurubașe” care se gândeau că ticluiesc legi pentru altcineva, credeau că ei sunt elita din jurul tătucului, că pe ei nu-i va ajunge niciun vânt rece. S-au greșit. Legile ticluite de ei înșiși s-au întors, într-un moment, impotriva lor, tot ei înfundând pușcăriile, mulți fiind chiar împușcați.
Din păcate, noi nu dorim să învățăm lecțiile istoriei. Mai devreme sau mai târziu, în Moldova vor fi alegeri. Mai devreme sau mai târziu, actualii guvernanți vor pleca. Dar Legea despre Procuratură, care este ticluită pentru a asigura dictatura în mâinile unei persoane sau a unui grup va rămâne și va trece pe mâinile de nădejde ale d-lui DODON sau ale multstimatului Renato Usatîi. Ce vor face atunci „gurineii”, cui se vor jelui? La CEDO? Să plătească din nou țăranul? Sau atunci vom cere schimbarea Legii despre Procuratură?! O întrebare: „Dar vor dori noii guvernanți să schimbe Legea, vă asigur, și atunci pentru cine ea va fi foarte bună?”
Comentarii