VIDEO // Cum se împarte dreptatea în R. Moldova: justiție prin Skype la Curtea de Apel Chișinău

Anatol Mătăsaru
13/02/2019

La Curtea de Apel Chișinău este folosită frecvent aplicația Skype pentru a judeca diverse cazuri de la distanță. Nu este obligatoriu ca deținutul să se afle în sala de judecată, deoarece magistrații îl pot audia și prin Skype, dar la această procedură există și o serie de neajunsuri. 

Acesta este și cazul unui deținut din Penitenciarul nr. 18 din Brănești, care a solicitat eliberarea înainte de termen sub control judiciar. După ce l-a audiat, magistrații au menținut hotărârea Judecătoriei Orhei, demersul petentului fiind respins. Chiar dacă deținutul a avut posibilitatea să urmărească pe monitor tot ce se petrece în sala de judecată, acesta nu a avut alături un apărător, care să îl consulte pe durata audierilor.

Procurorii spun că totul este legal, fiind făcute modificări la legislație în acest sens, iar grefele spun că audierile prin rețeaua de comunicare Skype sunt practicate frecvent.

Anatol Mătăsaru
13/02/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii