Cauza penală de învinuire a lui Octavian Vucol, ex-preşedintelui Federaţiei de Baschet din Republica Moldova (FBRM), reținut în mai 2016 de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, bate pasul pe loc de 6 ani şi 6 luni în Judecătoria Chişinău. Totodată, Vucol a înaintat o cerere în instanţa civilă către Ministerul Justiţiei, de la care pretinde despăgubiri pentru „prejudiciul cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”.
Din iulie 2016, când a avit loc prima şedinţă de judecată, au fost programate peste 140 de şedinţe de judecată, însă o bună parte au fost amânate la solicitarea lui Vucol şi a celor doi presupuşi complici, precum şi a avocaţilor. O parte din şedinţe au fost amânate din cauza cererilor de recuzare a judecătorului Constantin Roşca, care au fost respinse.
Dosarul se află la etapa de audiere a inculpaţilor.
Fostul ofiţer al CNA, Ruslan Harcenco, a fost condamnat luna trecută la 3 ani şi 6 luni cu executare pentru trafic de influenţă pentru că ar fi luat 100.000 de euro ca să-l ajute să scape de dosar penal pe Octavian Vucol.
Amintim că fostul preşedinte FBRM şi doi presupuşi complici – un electrician şi un director de firmă, sunt acuzaţi că, prin înşelăciune, l-ar fi deposedat, în 2015, pe un cetăţean al Republicii Slovacia de 210.000 de euro.
Procurorii au constatat că șeful Federației de Baschet, alături de alte persoane, l-ar fi convins pe cetățeanul slovac să investească 340.000 de euro în construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor din Chişinău, pentru Federaţia Naţională de Baschet. Asta chiar dacă FBRM nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului de 0,4 hectare, pe suprafaţa căruia urma să fie ridicat complexul, şi nici autorizaţie pentru construcţie.
Astfel, pe parcursul anului 2015, administratorul companiei de pe teritoriul Republicii Slovace ar fi transferat pe conturile Federaţiei de Baschet din Moldova şi ar fi transmis bănuitului şi altor persoane diferite sume de bani, în numerar, în calitate de avans pentru începerea lucrărilor de proiectare a complexului sportiv. În total, suma cu care a fost prejudiciată compania slovacă este de 210.000 de euro, ceea ce constituia pe atunci peste 4,6 milioane de lei.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii