Cine este magistratul care îl va judeca pe procurorul general

Julieta Saviţchi
15/12/2021

Primul dosar intentat pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, trimis în judecată, a ajuns în gestiunea magistratului Petru Păun. Acesta face parte din unul dintre completele de judecată specializate în examinarea dosarelor furtului miliardului formate la sugestia lui Alexandr Stoianoglo. În afară de dosarele miliardului, Petru Păun mai are în gestiune şi alte dosare de rezonanţă.

Petru Păun şi-a început cariera în magistratură în februarie 2018, fiind numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani. Anterior, Păun a activat în calitate de avocat la Baroul de avocaţi Acord și de asistent judiciar la Judecătoria Chişinău, sediul Centru. 

Petru Păun a participat la concursul pentru funcţia de judecător în Judecătoria Chişinău la 3 octombrie 2017, obţinând de rând cu alţi doi candidaţi cel mai modest rezultat – 70 de puncte din 100 posibile.

Totuşi, prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 783/35 din 5 decembrie 2017, Petru Păun a fost inclus în lista celor trei candidaţi desemnaţi pentru funcţia de judecător în Chişinău. Decalajul de punctaj în comparație cu ceilalţi candidaţi care au obţinut un rezultat mai bun este de 16 puncte în cazul dui Păun. CSM și-a motivat alegerea în acest caz prin exprimarea votului exclusiv al membrilor Consiliului.

Cu câteva luni înainte, Petru Păun candidase şi pentru un mandat la Judecătoria Orhei, însă nu a trecut concursul din cauza punctajului mic – 70 de puncte

La finele anului trecut, au fost formate două complete de judecători specializați în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Această decizie a fost luată la 30 noiembrie 2020, la inițiativa procurorului general Alexandr Stoianoglo, decizie susținută de Consiliul Superior al Magistraturii.

În cel de al doilea complet de judecată au fost incluşi magistraţii Ana Cucerescu, Eugen Beşelea şi Petru Păun. Ana Cucerescu este judecător raportor în dosarul intentat de Stoianoglo pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon are statut de parte vătămată.

Completul respectiv a reuşit deja să se pronunţe în unele dosare ce ţin de frauda bancară.

Toamna trecută, complectul respectiv s-a abţinut de la examinarea dosarului penal intentat pe numele deputatului din Partidul Şor, Denis Ulanov. Magistrații au explicat abţinerea prin faptul că au examinat dosarul așa-numiților directori ai companiilor Caritas Group, Provolirom și Dracard.

Cele trei companii au provocat un prejudiciu în valoare de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Pretinșii directori ai acestor companii – Andrei Nirauța, Ala Guțu și Tatiana Dolghina – au fost condamnați la câte șase ani de detenție.

În gestiunea lui Petru Păun a ajuns şi dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită fostului deputat democrat Constantin Ţuţu. Prima şedinţă, de pregătire a cauzei, a fost numită pentru 16 noiembre anul curent, după care nu a mai fost programată nicio şedinţă.

Conform Declaraţiei de avere şi interese personale pentru 2020, Petru Păun duce un trai modest. Singura avere pe care a declarat-o este un apartament de 66 de metri pătraţi cumpărat cu un an înainte de a fi numit judecător. Magistratul a raportat pentru anul trecut un salariu de 248.593 de lei, iar soţia sa, angajată a Inspectoratului de Poliţie Bender, de 115.317 de lei.

Alexandr Stoianoglo va apărea pe banca acuzaţilor împreună cu Maria Cobzari, fosta şefă a secției resurse umane a Procuraturii Generale.

Lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne li se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, contrar prevederilor legale, a fost dispusă achitarea indemnizației de concediere în mărime de 163.990 de lei, prin ce a prejudiciat bugetul statului.

Procurorii susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Julieta Saviţchi
15/12/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii