Cine este și ce declară procurorul care ar fi dat declarații împotriva lui Viorel Morari

Julieta Savițchi
14/01/2020

Procurorul care ar fi dat declarații în dosarul intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, se numește Mircea Ciobanu și activează în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Informația a fost confirmată din mai multe surse, inclusiv și de către avocatul învinuitului.

Mircea Ciobanu a activat timp de șase ani, până în iunie 2016, în funcția de procuror în cadrul Direcției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale. Ulterior, a fost transferat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. În aprilie 2018, Ciobanu pleacă din proprie dorință de la Procuratura Anticorupție, fiind angajat în Procuratura municipiului Chișinău.

Procurorul Mircea Ciobanu a fost acuzat public de soțul unei foste șefe de la Banca Comercială Moldindconbank că în 2016 ar fi fost implicat în fabricarea dosarului în baza căruia soția sa, Olga Pungă, a fost condamnată la opt ani și opt luni de închisoare. „După ce a fost reținută, ea a fost transportată la Centrul Național Anticorupție, unde procurorul Mircea Ciobanu a dus-o într-un birou aparte și i-a propus să depună mărturii împotriva lui Veaceslav Platon și a altor persoane. Ea a refuzat categoric. După aceasta, procurorul a amenințat-o că va sta în arest cel puțin o jumătate de an”, a declarat Iurie Pungă.

Solicitat de reporterul portalului Anticoruptie.md, Mircea Ciobanu a spus că nu infirmă și nici nu confirmă implicarea sa în dosarul intentat lui Morari. „Întrebați procurorul pe caz. Eu nu fac declarații. Există secretul anchetei, eu nu cunosc scopul urmăririi penale”, ne-a declarat omul legii.

Întrebat despre acuzațiile aduse de către Iurie Pungă, acesta le-a respins ca fiind false. „Eu am participat la câteva acțiuni procedurale în faza urmăririi penale. Dosarul intentat Olgăi Pungă a fost transmis unui alt procuror și din câte știu, aceasta a fost condamnată definitiv. Eu nu m-am întâlnit niciodată cu Olga Pungă în lipsa avocatului și dacă aș fi făcut presiuni asupra ei, era să fiu denunțat sau cel puțin recuzat”, a spus procurorul.

Întrebat dacă a mai gestionat dosare în legătură cu Veaceslav Platon, Mircea Ciobanu a declarat că nu își amintește să fi avut.

Potrivit declarației de avere și interese personale, procurorul Mircea Ciobanu a procurat în 2015, cu 78.692 de lei, un teren pentru construcție, iar în aprilie 2018, a fost dată în exploatare casa cu suprafața de 157,1 metri pătrați, cu valoarea cadastrală de 1,2 milioane de lei.

În octombrie 2015, omul legii și-a procurat un imobil cu suprafața de peste 35 de metri pătrați, pentru care ar fi achitat 201,4 mii lei. În 2018, Ciobanu și-a procurat și un automobil de model Hyundai Tucson, fabricat în 2017, la prețul de 27 de mii de euro. Mașina a fost procurată în leasing, iar datoria urmează a fi achitată până în 2021.

Mircea Ciobanu a raportat pentru anul trecut un salariu de 249,4 mii de lei, iar soția sa, angajată a Serviciului Vamal, de 267,1 mii de lei.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut vineri după amiază, fiind bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale”. Toate aceste acţiuni ar fi fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale, se mai arată în comunicatul PG.

Julieta Savițchi
14/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii