Deputatul Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate. Va fi cercetat în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău

Julieta Savițchi
19/09/2019

Deputatul Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a rămas fără imunitate parlamentară și va putea fi cercetat penal de către procurori în cadrul dosarului concesionării Aeroportului Chișinău. Pentru ridicarea imunității lui Cebotari au votat 53 de deputați din Blocul ACUM și din PSRM. Deputații din fracțiunea PDM au părăsit în semn de protest sala de ședințe a Parlamentul cu puțin timp înainte să fie pusă la vot cererea de ridicare a imunității lui Cebotari.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat de la tribuna Parlamentului că Vladimir Cebotari, în perioada anului 2013, a contribuit direct la privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău de către o organizație afiliată unui grup criminal organizat. Robu a mai argumentat că Cebotari a făcut parte din comisia de concurs pentru selectarea câştigătorului licitaţiei de privatizare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Totodată, fruntașul PDM a fost președintele Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului, fondată în 2015.

Vladimir Cebotari a ținut un discurs în Parlament, în care a adus argumente în favoarea sa, pledând nevinovat. „Judecățile nu se fac aici, dar în altă țară. Am să mă adresez cetățenilor că nu am ce ascunde, nu e niciun secret în dosarul acesta. Nu s-a produs nicio infracțiune. Eu sunt acuzat că am fost membru al unei Comisii, care a acceptat includerea unei taxe”, a declarat fruntașul democrat.

În apărarea lui Cebotari au venit colegii săi de partid. Alexandru Jizdan a declarat că ridicarea imunității lui Cebotari reprezintă o persecuție politică, iar Pavel Filip a acuzat actuala guvernare că nu face altceva decât să atace opoziția. „Aceste dosare fabricate de către actuala „troikă” nu sunt decât niște încercări lamentabile și disperate de a vă acoperi eșecurile, care au venit unul după altul în ultimele trei luni. Nu aveți nicio viziune, nu știți nici ce trebuie să faceți, nici cum și nici nu aveți oamenii potriviți”, a declarat Filip.

Procurorul general interimar a mai solicitat joi ridicarea imunității deputatului din Partidul Șor, Petru Jardan, pentru a fi cercetat în același dosar ca și Cebotari. Parlamentul a amânat examinarea solicitării în privința lui Jardan pentru vineri, pe motiv că acesta lipsea de la ședință. Jardan a transmis un mesaj pe Facebook că se află în România și va reveni la Chișinău la începutul săptămânii viitoare.

Julieta Savițchi
19/09/2019Follow us on Telegram

Comentarii