DOC// Ieri colegi, azi dușmani. Igor Dodon și Ion Ceban, cap la cap în instanță

Viorica Mija
25/11/2023
Sursa: arhiva Președinției

Începe de la zero examinarea cauzei în care primarul Ion Ceban a chemat la bară Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), membru al căruia a fost anterior. Este vorba despre un proces în care edilul de Chișinău cere dezmințirea unor afirmații făcute de ex-președintele Republicii Moldova și actual secretar executiv al PSRM, Igor Dodon, în adresa sa. După ce prima instanță i-a restituit lui Ceban cererea, invocând faptul că acesta nu a respectat procedura de soluţionare prealabilă a cauzei pe calea extrajudiciară, Curtea de Apel Chișinău a dispus punerea pe rol și examinarea. Astfel că, Judecătoria Chișinău a fost obigată de instanța ierarhic superioară să judece cauza în baza plângerii depusă anterior.

Ceban l-a acționat pe Dodon în judecată, după ce acesta a declarat că „practic toate inițiativele din Chișinău sunt ale socialiștilor”, iar cele 700 de milioane de lei destinate reparației străzii Albișoara și a pavajului de pe strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni ar fi fost alocați „la rugămintea președintelui Dodon”.

Igor Dodon șii Ion Ceban l-au părăsit pe comunistul Vladimir Voronin în anul 2012. Cei doi au aderat la PSRM. În perioada în care Igor Dodon era președinte, Ceban a fost consilierul său pe domeniul politic. În 2015, Ceban a câștigat mandatul de consilier municipal și a renunțat la funcție.

După ce a câștigat un nou mandat de primar, în urma alegerilor locale din 5 noiembrie, Ceban a fost felicitat de Igor Dodon, care și-a exprimat speranța că formațiunea primarului de Chișinău (MAN) va colabora în consiliu cu PSRM.

Viorica Mija
25/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii