Dosar penal în cazul schemei în care sunt implicați Dodon și Greceanîi. Afacerea a fost dezvăluită de reporterii CIJM  

Ilie Gulca
13/09/2021
Igor Dodon și Zinaida Greceanîi

Procuratura Generală a demarat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale la importul energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari. Schema a fost pusă în funcțiune în perioada mandatului lui Igor Dodon la Ministerul Economiei și al Zinaidei Greceanîi în fruntea Guvernului.

„La începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA Energocom, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 de dolari, echivalentul a 123.957.916 lei”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale, care citează informații din cadrul urmăririi penale.

Potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

Procurorii mai precizează că schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Pe 8 iunie curent, Procuratura Generală a confirmat că verifică legalitatea încheierii în 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina. „Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale în acest caz emisă în 2017 de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Oamenii legii și-au explicat atunci demersul prin faptul că au apărut „noi circumstanțe relevante”. „În prezent, Procuratura Generală este în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz. Soluția dispusă ieri [7 iunie] de Judectoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a Procurorului General de reluare a procesului penal.”

De asemenea, sursa citată menționează că, actualmente, „investigațiile se desfășoară pe fapt, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz”.

„În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi s-au găsit acum legături ce duc spre Vlad Plahotniuc”, a precizat Sergiu Tofilat pentru Anticoruptie.md. „Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc.”

În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Experții, inclusiv Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.

În noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi.

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.   

Ilie Gulca
13/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii