Dosarele 7 aprilie 2009 // Sentința de achitare în cazul fostului vicecomisar Iacob Gumenița rămâne în vigoare

Julieta Savițchi
15/07/2020

Curtea de Apel Chișinău a menținut miercuri sentința de achitare a fostului vicecomisar al poliției din Chișinău, surprins în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în timp ce lovea cu piciorul un tânăr în Piața Marii Adunări Naționale. Decizia a fost luată la 11 ani de la eveniment.

Dosarul Gumenița a fost examinat în instanța de apel timp de trei ani și jumătate. Magistrații au acuzat martorii, dar și partea vătămată de tergiversare, pentru că nu ar fi dat curs citațiilor. La ședințele de judecată s-a prezentat de mai multe ori mama lui Damian Hâncu, tânărul lovit cu piciorul de Gumenița. Parascovia Hâncu i-a acuzat pe magistrați, dar și pe avocații lui Gumenița că ar tergiversa intenționat examinarea dosarului. Femeia a mai comunicat că fiul ei s-a stabilit cu traiul în Franța, este dezamăgit de situația din Republica Moldova și nu mai dorește să revină în țară.

Dosarul Gumenița a fost transmis în judecată în vara anului 2010. Acesta a fost judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, când Valeriu Boboc a fost ucis. În presă au apărut anterior și imagini în care Gumenița lovește tinerii protestatari cu picioarele.

În 2016, după 80 de ședințe de judecată, Gumenița a fost achitat de către judecătorul Sergiu Lazăr de la Judecătoria Chișinău. Procurorii au contestat decizia luată de Lazăr, însă magistratul a ținut dosarul în biroul său mai bine de jumătate de an, iar decizia nu a fost cel puţin publicată pe site-ul instituţiei.

Iacob Gumenița, ex-vicecomisar al municipiului Chișinău, pare să fie singurul dintre foștii șefi de poliție a cărui viață „a încremenit” în aprilie 2009. El a fost demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan. Potrivit avocatului fostului vicecomisar, Ion Vâzdoagă, Gumenița nu a mai reușit de atunci să își găsească un loc de muncă din cauza dosarului penal în care este implicat. Astăzi, fostul polițist este șomer și se confruntă cu probleme de sănătate.

Anterior, justiția a achitat mai mulți polițiști învinuiți în dosarele 7 aprilie, printre care generalii Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari, coloneii Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct. Unii polițiști s-au ales cu pedepse cu suspendare.

Singurul condamnat cu executare este fostul polițist Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc. Acesta nu a ajuns să facă pușcărie, dispărând din sala de ședințe înainte de a fi pronunțat verdictul.

Julieta Savițchi
15/07/2020Become a Patron!

Comentarii