Dosarul Caravita: Curtea de Apel a menţinut sentinţa de condamnare a naşului lui Vlad Filat

Julieta Saviţchi
28/03/2016
Ion Rusu. Foto: Realitatea TV

Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa pronunţată de Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei în noiembrie 2015, prin care Ion Rusu, cumnatul și nașul liberal-democratului Vlad Filat din căsătoria cu jurnalista Angela Gonța, gestionarul de facto al companiilor Caravita Co şi Business Estate Investments,  a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 

Instanţa de Apel l-a recunoscut vinovat pe naşul fostului premier de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, ceea ce a adus prejudicii Băncii de Economii. Fiul său, Vladimir Rusu, şi alţi doi angajaţi ai aceleiaşi firme sunt cercetaţi într-o procedură penală separată. Ei sunt banuiţi de complicitate la tranzacţiile dubioase cu banii de la BEM. 

Ion Rusu a fost reţinut la 15 iulie 2015. Procurorii excplică rapiditatea derulării procesului prin faptul că Rusu ar fi încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Potrivit oamenilor legii, Ion Rusu a recunoscut în instanţă că a intenţionat să ascundă provenienţa a 2.800.000 de euro, sustrase de la BEM, şi că a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii pentru rambursarea mijloacelor financiare creditate.

Vlad Filat a declarat în repetate rânduri că dosarul intentat naşului său este o comandă politică. „Nu vreau să dau cali­fi­cări pen­tru această acțiune. Înțeleg con­tex­tul în care este făcută, la fel cum o înțe­leg și mulți alții. De ce anume acum, când for­ma­rea noii Ali­anțe este pe ultima sută de metri? Indi­fe­rent de aceste acțiuni, Mol­dova va avea o Ali­anță Pro-Europeană, bazată pe prin­ci­pii de corec­ti­tu­dine și cu un obiec­tiv clar de refor­mare a jus­ti­ției, cu impli­care Euro­peană directă. Sunt sigur că Ion și Vla­di­mir Rusu, împre­ună cu cole­gii săi își vor demon­stra nevi­no­vă­ția. Voi depune toate efor­tu­rile ca cetă­țe­nii să afle des­pre ade­vă­ra­tele dela­pi­dări din sis­te­mul ban­car”, a declarat fostul premier la o zi după arestarea lui Ion Rusu.  

Dosarul Caravita reprezintă o parte din investigaţiile legate de fraudele de la Banca de Economii. Din aceeaşi categorie de investigaţii face parte şi dosarul intentat pe numele lui Vlad Filat, care se află pe rol la Judecătoria sectorului Buiucani.

 

Julieta Saviţchi
28/03/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii