Dosarul Filat // Cererea de revizuire va fi examinată de judecătorii care l-au condamnat // Vlad Filat: „Plahotniuc a plecat, dar sistemul a rămas”

Julieta Savițchi
24/06/2019
Captură video Privesc.eu

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari, care au făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la 9 ani de închisoare, vor examina și cererea de revizuire a dosarului respectiv. Judecătoria Chișinău a respins luni cererea de recuzare a judecătorilor Lazari și Niculcea depusă de avocații lui Filat.

Vlad Filat s-a arătat dezamăgit de decizia respectivă. „Plahotniuc a plecat, dar sistemul a rămas”, a declarat fostul premier.

Și Victor Munteanu, avocatul fostului premier și-a exprimat dezacordul în legătiră cu respingerea cererii de recuzare. ”Noi nu credem în concidiențe. Este improbabil ca și cea de a doua cerere de revizuire să fie distribuită aleatoriu la aceeași judecători. Se poate de spus că dosarul a fost distribuit automat, desi Codul de Procedură Penală nu prevede aceasta. Cererea de revizuire este în contradicție cu sentința Atunci nu s-a dorit să se afle adevărul și nu suntem siguri că aceași judecători vor dori să-și corecteze erorile”, a declarat apărătorul.

Cea de a doua cerere de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele kui Filat a fost depusă la începutul lunii curente. Victor Munteanu a declarat că a descoperit mai multe falsuri și abateri de la normele de procedură penală. Potrivit apărătorului, dosarul a fost intentat în baza unui denunț al lui Ilan Șor, care pretindea că i-a dat fostului premier mită de 250 de milioane de dolari, ca în cele din urmă să rămână doar trei milioane dolari. ”Unele sume aparțineau unor firme afliate lui Șor, cu care clientul meu nu avea nimic comun”, a precizat Munteanu.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut chiar în incinta Parlamentului în octombrie 2015, iar după un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță în ianuarie 2019. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei, bani proveniți de la fosta Bancă de Economii (BEM).

Julieta Savițchi
24/06/2019Become a Patron!

TestRapid

Comentarii