Dosarul fostului deputat Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie: Interdicții aspre la comunicare și proces cu ușile închise

Julieta Savițchi
09/03/2019

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat de instanța de fond la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, se confruntă cu restricții de comunicare, iar procesul de judecată continuă să se desfășoare cu ușile închise. Curtea de Apel Chișinău a respins demersul avocatului Gheorghe Malic, ce a solicitat ca ședințele de judecată să fie publice.

„Completul de judecată nu a permis unui jurnalist să asiste cel puțin la pronunțarea unei încheieri. Este inadmisibil, pronunțările sunt publice. Se invocă secretul de stat, dar nu este niciun secret de stat. Ce fel de secret de stat poate fi la pronunțarea unei încheieri privind accesul presei și a altor persoane la ședințele de judecată? Dosarul respectiv reprezintă o răzbunare politică, iar clientul meu, care pledează nevinovat, este pur și simplu hărțuit”, ne-a declarat apărătorul.

Soția și fiica fostului deputat ne-au declarat că nu au comunicat de mult cu Iurie Bolboceanu. Comunicarea se face doar prin intermediul avocatului și nu cunosc cu certitudine esența învinurii care i-a fost adusă soțului său. Cele două femei nu au putut să comunice cu Bolboceanu nici în timp ce acesta a fost escortat în sala de ședințe. În timp ce completul de judecată s-a retras în deliberare, gardienii l-au scos imediat din sala de judecată.

Iurie Bolboceanu a fost reținut la 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM), pe motiv că nu se mai regăseşte în ea. Fostul deputat este acuzat de faptul că, fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului-Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada 5 octombrie 2016–17 martie 2017, a colectat şi a transmis informaţii de interes naţional pasibile să fie utilizate în dauna Republicii Moldova.

Informaţiile furnizate ţineau de strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat promotoare ale reformelor politice. De asemenea, informaţiile vizau evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice.

Sentința de condamnare a lui Iurie Bolboceanu a fost pronunțată la 13 martie 2018, în Penitenciarul-spital nr.16, cu patru zile înainte de expirarea termenului de un an de aflare în arest preventiv.

Julieta Savițchi
09/03/2019

Comentarii