Dosarul Sandler: Fostul director al Gimnaziului-internat nr. 3 din Chișinău și un om de afaceri, condamnați pentru trafic de copii

Julieta Savițchi
12/09/2018
Igor Sandler, alaturi de mama sa. Foto: Facebook.com

Fostul director al Gimnaziului-internat nr. 3 din Chișinău, Igor Sandler, și omul de afaceri Vladimir Drebot au fost condamnați la 17,5 și, respectiv, la 17 ani de închisoare cu executare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, i-a obligat, miercuri, 12 septembrie, pe cei doi să-i achite victimei, un minor de 14 ani, 750 de mii de lei drept despăgubiri morale. Sentința este cu drept de atac în instanța ierarhic superioară.

Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani i-a găsit vinovați pe cei doi de traficarea unui minor în vârstă de 14 ani, dintr-o familie social-vulnerabilă, elev la instituția condusă anterior de Igor Sandler. Procurorii au constatat că Igor Sandler l-a dus pe băiatul minor lui Vladimir Drebot pentru întreținerea relațiilor sexuale. Atât Sandler, cât și victima au fost remunerați de către Drebot.

Inculpații au pledat nevinovați. Vladimir Drebot, care închiriase în sectorul Buiucani un apartament pentru întâlnirile cu minorul, a declarat în instanță că a avut intenția de a-l înfia pe copil și nu a întreținut cu el relații sexuale. Igor Sandler a negat traficarea minorului și a spus că intențiile lui Drebot, care era și sponsor al gimnaziului, erau nobile.

Sandler și Drebot au refuzat să se prezinte la pronunțarea sentinței. Roman Aronov, avocatul condamnaților, a declarat că sentința este ilegală, iar crima nu a fost probată. Potrivit apărătorului, minorul ar fi declarat instanţei că nu a fost niciodată abuzat sexual de către omul de afaceri şi că nu a fost vândut acestuia de către Sandler. Potrivit lui Aronov, Sandler a acceptat ca elevul său să plece în ospeţie la omul de afaceri, însă „doar în scop de înfiere, fapt pe care copilul l-a dorit foarte mult”.

Natalia Bairam, care a reprezentat în instanță interesele victimei, s-a arătat mulțumită de sentință.

Casa lui Sandler din Tohatin. Foto: CIJM

Igor Sandler are 46 de ani și a activat în calitate de director al Gimnaziului-internat nr. 3 din Chişinău aproape 15 ani. Cei care l-au cunoscut susţin că el a fost angajat iniţial în calitate de psiholog şi profesor de istorie. Ulterior, după decesul predecesorului său, Sandler este numit director al instituţiei. Arestarea lui Sandler i-a determinat pe mai mulți discipoli de ai săi să vorbească despre fărădelegile din instituție.

Totodată, s-a constatat că fostul director, care avea un salariu modest, trăia pe picior larg: el are o casă în Tohatin, mai multe apartamente în Chișinău și trei mașini.

Vladimir Drebot. Foto: CIJM

Vladimir Drebot, în vârstă de 41 de ani, este administratorul și singurul fondator al firmei Climavent SRL, care se ocupă cu instalarea, repararea și întreținerea echipamentelor de răcire și ventilare. În 2008, firma lui Vladimir Drebot a câștigat o licitație organizată de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat privind achiziționarea a 14 climatizoare, în sumă de 135,3 mii de lei. 

În baza de date a Agenției Achiziții Publice figurează alte două contracte ale SRL Climavent cu statul. În 2011, întreprinderea a obținut un contract pentru presatera serviciilor de instalare a motorului pentru sistemul de ventilare de la Institutul Oncologic, iar în 2015 a efectuat lucrări de reparație, în sumă de 118 mii de lei, la sediul central al Inspectoratului Ecologic de Stat.

Vladimir Drebot este fost membru și activist al Partidului Comuniștilor, ex-consilier local în municipiul Chișinău și persoană de încredere a unor candidați comuniști la alegerile parlamentare din 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

Julieta Savițchi
12/09/2018

Comentarii