Ex-deputatul Iurie Bolboceanu, condamnat pentru spionaj și trădare de patrie. Cât va sta după gratii

Anticoruptie.md
13/03/2018
Iurie Bolboceanu Foto: ipn.md

La aproape un an de când a fost reținut, ex-deputatul Iurie Bolboceanu a fost recunoscut vinovat de trădare de patrie de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, și condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani.

Ex-deputatul a făcut spionaj pentru Federția Rusă, el fiind racolat, potrivit procurorilor, de către un asistent a ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofiţer sub acoperire al Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

În perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, Bolboceanu a avut mai multe întâlniri şi discuţii cu ofiţerul GRU şi urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules şi a livrat informaţii de interes naţional, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informaţiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi a persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, informaţii cu potenţial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Sentinţa este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie, în urma unei întâlniri conspirative cu un agent de spionaj rus. Urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliul fostului deputat au fost ridicate mai multe documente, un telefon mobil destinat exclusiv comunicării cu agentul secret, 23.000 de dolari care ar fi reprezentat remunerația pentru informația livrată de deputat. În cadrul unei conferințe de presă desfășurată după reținerea ex-deputatului, Vitalie Busuioc de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale susținea că acesta nu este singurul caz care se află în vizorul procurorilor. Dosarul pe numele ex-parlamentarului a fost trimis în judecată la începutul lunii august 2017.

Iurie Bolboceanu a făcut parte din fracțiunea Partidului Democrat în Parlamentul, după alegerile din 30 noiembrie 2010. Pe 6 martie 2014, Bolboceanu a anunțat că părăsește formațiunea, fiind dezamăgit de politica moldovenească. Plecarea lui din fracțiunea democraților a coincis cu momentul în care mai mulți deputați din coaliția de guvernare s-au plâns că asupra lor au fost făcute presiuni pentru a părăsi majoritatea parlamentară și a vota împotriva ratificării Acordului de asocierie cu UE.

În septembrie 2016, fiul lui Iurie Bolboceanu, care activa în calitate de ofițer de investigație în cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a fost reținut în flagrant de procurori și acuzat de proxenetism. Dosarul în care acesta era cercetat a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Anticoruptie.md
13/03/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii