Fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare pentru presiuni asupra unor companii de construcție a drumurilor // Unul dintre cazuri a fost deconspirat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice

Julieta Savițchi
16/05/2019

Ex-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru presiuni asupra unor companii de construcție a drumurilor. Curtea de Apel Chișinău a anulat, miercuri, 15 mai, sentința non-privativă de libertate și l-a condamnat pe fostul ministru cu executare. Hotărârea instanței de apel este cu drept de atac, dar executorie după pronunțarea sentinței motivate. Drept urmare, Chirinciuc ar urma să fie arestat. Unul din captele de acuzare este constituit în baza unui caz investigat de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice în 2015.

Curtea de Apel a înăsprit sentința și pentru omul de afaceri Nicolae Ciobanu, complice cu Chirinciuc, condamnându-l la doi ani cu executare. 

Iurie Chirinciuc a fost reținut în aprilie 2017, fiind bănuit că, împreună cu Veaceslav Teleman, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor, dar şi cu şefii a două companii de construcţii, ar fi exercitat presiuni asupra firmei care a câştigat un contract de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni, proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. Proiectul finanţat de Banca Europeană de Investiţii a fost câştigat de firma bulgară PatstroyJSC şi prevedea reabilitarea drumului național R6 M1 - Ialoveni, pe o lungime de 6,55 kilometri.

Un alt caz care a constituit unul din capetele de acuzare în dosarul intentat pe numele lui Chirinciuc a fost deconspirat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. În anul 2015, la doar câteva luni de la învestirea lui în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la șoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. 

Chirinciuc și-a recunoscut vina și a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. La 19 august 2017, Judecătoria Chișinău l-a condamnat la un an și patru luni cu suspendare.

Julieta Savițchi
16/05/2019

Comentarii