Fostul procuror general în perioada guvernării comuniste, Valeriu Gurbulea, impus să-și ia cuvintele înapoi

Viorica Mija
02/01/2023
Sursa: captură video, TVC 21

Magistrații instanței supreme au menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care fostul procuror general, Valeriu Gurbulea, a fost impus să-și ceară scuze de la fosta șefă a Direcției Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău, Svetlana Chifa. Ultima l-a acționat în judecată, după ce Gurbulea a învinuit-o în timpul unui eveniment public că ar sta în spatele organizării adopției ilegale a unui copil. Procesul a ajuns la final după 12 ani de examinare.

Svetlana Chifa l-a chemat în fața instanței pe Valeriu Gurbulea în februarie 2010, învinuindu-l de defăimare. Chifa a solicitat instanței să-l oblige să dezmintă public afirmaţiile sale, dar și să-l impună să-i achite un prejudiciu moral în mărime de 200 de mii de lei.

În motivare, Chifa a indicat că, la 15 ianuarie 2009, Gurbulea, în timpul unei conferințe de presă, a menţionat că reclamanta figurează în trei dosare penale instrumentate de către Procuratura Generală şi a afirmat că: „Svetlana Chifa, în mod criminal şi cu un cinism deosebit a organizat adopția ilegală a unui copil”, „a exercitat presiuni asupra administrației unde era amplasată o fetiță, cu scopul ca ea să fie transferată la Chişinău după care aceasta urma să fie propusă spre adopție în mod ilegal unor cetăţeni străini”.

În luna mai 2011, magistrații primei instanțe l-au obligat pe Valeriu Gurbulea să dezmintă public afirmaţiile făcute și să scoată din buzunar 10 mii de lei pentru prejudiciile morale cauzate.  Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a micșorat suma până la 5 mii de lei.

La 20 aprilie 2012, fostul procuror general, reprezentat de avocatul Pavel Midrigan, a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău, solicitând casarea hotărârilor judecătoreşti şi dispunerea încetării procesului.

La distanță de 10 ani, după multiple examinări și demersuri, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a menținut hotărârea instanței de apel.

În anul 2009, Svetlana Chifa a fost arestată preventiv, fiind acuzată de organizarea ilegală a adopţiilor internaţionale, precum şi de interese criminale în organizarea acestor adopţii. A fost însă eliberată din arest, fiind cercetată în stare de libertate. În 2016 a renunțat și la funcția de șefă a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, motivând că scandalul în jurul numelui său ar afecta imaginea întregii echipe a Primăriei, condusă la acea vreme de liberalul Dorin Chirtoacă.

Viorica Mija
02/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii