Igor Dodon ar fi transmis sume bănești unor locuitori din Comrat // Deputatul Igor Munteanu a sesizat procuratura și ANI

Crina Dumitriu
28/07/2020

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a sesizat Procuratura Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate în legătură cu un caz de eventuală corupere a alegătorilor de către președintele Igor Dodon, care, în cadrul vizitei sale la Comrat, ar fi transmis sume bănești unor cetățeni, care au avut de suferit în urma ploilor abundente, fiiind vorba de circa 250 mii de lei. ”Nu s-a precizat din ce fonduri au fost achitate aceste sume, în condițiile în care instituția Președintelui nu are nicio competență de a interveni în cazul unor situații excepționale”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.  

„La 15 iulie, a.c. am sesizat ANI și Procuratura Anticorupție asupra faptului transmiterii unor importante sume bănești unor cetățeni din or.Comrat, în contextul vizitei Președintelui I.Dodon în autonomia găgăuză, urmată de alte vizite în Sudul RM.

Pe scurt: După ploile abundente din perioada 6-10 iulie din UTAG, mai multe gospodării din Comrat au fost inundate. Astfel, cu prilejul unei vizite a Președintelui I.Dodon, unor cetățeni din Comrat li s-au transmis plicuri cu bani (15.000 lei), cca 250.000 în total, fără a preciza din ce fonduri au fost achitate aceste sume, în condițiile în care instituția Președintelui nu are nicio competență de a interveni în cazul unor situații excepționale (ploi abundente la Comrat). Faptele raportate de mai multe agenții de presă au fost confirmate direct și de un Comunicat al Executivului UTAG, iar Comisia de Control al Finanțelor Publice are obligația de a verifica orice fapte care compromit integritatea sistemului publice de finanțe, contorlul și supravegherea parlamentară asupra organizațiilor finanțate public, realizând că lipsa de reacție la asemenea abuzuri naște impunitate și fraude. Faptele expuse trezesc bănuieli rezonabile privind anumite infracțiuni prevăzute în art.330/2 din Codul penal. Am solicitat Procuraturii să investigheze legalitatea faptelor Președintelui I.Dodon și dacă aceste cadouri bănești corespund veniturilor declarate de I.Dodon, conform declarației de venituri.

P.S. Am primit la 23 iulie o confirmare scrisă a Procuraturii Anticorupție despre transmiterea solicitării de a investiga faptele raportate în adresa CNA (Ruslan Flocea), Nu am primit încă nicio reacție de la ANI (Agenția Națională de Integritate)”.

Crina Dumitriu
28/07/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii