Interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Makena, ar putea ieși din pușcărie înainte de termen

Julieta Savițchi
16/08/2019

Hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, condamnat la 19 ani de pușcărie, ar putea fi eliberat condiționat înainte de termen. Judecătoria Chișinău i-a redus hoțului în lege termenul cu închisoare cu 6,5 luni din cauza că a fost deținut în condiții inumane. Lui Moscalciuc i-a mai rămas să stea în închisoare încă 5,5 ani. 

La începutul lunii iulie curent, avocații lui Makena au depus o cerere în Judecătoria Chișinău în care au solicitat reducerea termenului de detenție pentru clientul lor cu 3083 de zile. Apărători au invocat că, în perioada 16 ianuarie 2002–30 iunie 2017, Moscalciuc a fost deținut în Penitenciarul nr. 13 și a beneficiat de un spațiu mai mic decât norma stabilită, patru metri pătrați. El a fost deținut într-un spațiu de 2,2 metri pătrați. 

În cerere se mai arată că Moscalciuc suferă de hepaită C și are gradul doi de dizabilitate, iar „lipsa condițiilor de igienă personală, neglijarea totală a condițiilor sanitare, fumatul pasiv, la care a fost supus condamnatul, din cauza că se fuma nemijlocit în celulă, iluminarea redusă și asistența medicală necalitativă” i-ar fi afectat grav sănătatea.

Vladimir Moscaliuc și Vitalie Gușan, pe banca acuzaților

Magistrata Maria Tertea a acceptat parțial cererea și i-a redus lui Moscalciuc termenul cu 2399 de zile, cu trei zile pentru fiecare zece zile aflate în detenție.

Precizăm că Vladimir Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiid condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.

În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

În condiții similare este deținut și presupusul său complice, Vitalie Gușan, care își ispășește pedeapsa în același penitenciar.

Poză: Vitalie Gușan (centru) sărbătorește în celulă cu alți doi codeținuți

Julieta Savițchi
16/08/2019

Comentarii