Iurie Chirinciuc ar fi făcut presiuni ca o firmă care a câştigat un contract de 9 milioane de euro să cedeze o parte din lucrări unor întreprinderi afiliate

Anticoruptie.md
28/04/2017
Semnarea contractului a avut loc în 2015. Foto: mtid.gov.md

Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Veaceslav Teleman, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi şefii a două companii de construcţii, reţinuţi joi, 27 aprilie, sunt bănuiţi că au exercitat presiuni asupra firmei care a câştigat un contract de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni, proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. 

Proiectul finanţat de Banca Europeană de Investiţii a fost câştigat de firma bulgară PatstroyJSC şi prevedea reabilitarea drumului național R6 M1 - Ialoveni, pe o lungime de 6,55 kilometri. Contractul dintre minister şi întreprindere a fost semnat încă în 2015, iar lucrările urmează să fie gata în ianuarie 2018. La începutul lunii martie, într-un comunicat de presă, MTID vorbea despre „probleme înregistrate la implementarea contractului”, precizând că a semnat un plan de acţiuni cu Patstroy. 

Potrivit CNA, în perioada 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

„În calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 - Ialoveni RSP/W6/05 (proiect finanţat de BEI), Administraţia de Stat a Drumurilor a angajat un inginer-supervizor internaţional pentru relaţia contractor-beneficiar. În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obţină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepţionale, şeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului. Faptele se confirmă prin multiple scrisori şi avize, date cu întârziere de către ASD, precum şi de solicitări privind excluderea unor agenţi economici din proiect şi contractarea altor. În urma măsurilor speciale de investigaţii, inclusiv a interceptărilor discuţiilor, s-a constatat că acţiunile descrise mai sus erau sincronizate cu organizarea unor şedinţe cu participarea ministrului, şefului ASD şi agentului economic, în cadrul cărora asupra ultimului erau făcute presiuni, între care ameninţări cu rezilierea contractelor şi introducerea lui în lista neagră”, potrivit comunicatului de presă al CNA.

Oamenii legii au documentat o şedinţă din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre Iurie Chirinciuc, Veaceslav Teleman, administratorii companiilor Global Trans Construct şi Nouconst cu agentul economic câştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni. În timpul discuţiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări, din suma totală de aproximativ nouă milioane de euro. CNA precizează că, ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400.000 de euro, o parte din bani (80.000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

Procuratura Anticorupţie a iniţiat o urmărire penală pentru corupere pasivă. În acest dosar, ministrul şi directorul ASD sunt coautori ai infracţiunii, iar agenţii economici - complici. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8.000 la 10.000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece la 15 ani.

 

Anticoruptie.md
28/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii