Luca Filat a fost obligat să predea autorităților britanice jumătate de milion de lire. De unde proveneau banii  

Anticoruptie.md
07/02/2019
Foto: moldova.org

Luca Filat, de 22 de ani, fiul fostului premier cu același nume, care închiria, cu 1.000 de lire pe zi, un apartament din Knightsbridge, una dintre cele mai scumpe străzi din Regatul Unit, situată la sud de Hyde Park, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline autorităților britanice, se menționează într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii a Marii Britanii (National Crime Agency).

Luca Filat, care a plătit 390.000 de lire sterline pentru chirie unui penthouse din Knightsbridge, trebuie să predea aproape o jumătate de milion de lire sterline în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Combatere a Criminalității din Marea Britanie (ANC).

Ordinele de înghețare pentru trei conturi HSBC, deținute de Luca Filat, au fost emise în mai 2018 – în conformitate cu prevederile Legii financiare penale din 2017 – după ce anchetatorii ANC au suspectat că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat în iunie 2016 la nouă ani de detenție. El a fost acuzat, în baza unui denunț semnat de Ilan Șor, că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la acesta bunuri în valoare de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările bancare au arătat că conturile și cheltuielile cotidiene ale lui Luca au fost finanțate mari de companii cu sediul în Turcia și Insulele Cayman.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016, pentru studii, după arestarea tatălui său, Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume mari de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline.

Marți, la 5 februarie curent, judecătorul de sector Michael Snow, Curtea Magistraților din Londra, a semnat ordinul de confiscare a celor trei conturi înghețate ale lui Luca.

Rob MacArthur, reprezentant al Unității Internaționale pentru Combaterea Corupției, a declarat: „Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument important în lupta împotriva finanțării ilicite în Marea Britanie. În acest caz, Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă de proveniență a banilor. Prin urmare, instanța a decis înghețarea conturilor”, se menționează în comunicatul autorităților britanice.

Anticoruptie.md
07/02/2019

Comentarii