Ministrul Iurie Chirinciuc, vizat într-un dosar de corupţie. Ofiţerii CNA şi procurorii au descins cu percheziţii acasă, la biroul şi în maşina demnitarului

Anticoruptie.md
27/04/2017
Ministrul Iurie Chirinciuc. Foto: noi.md

Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii efectuează percheziţii în biroul ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor care este vizat într-un dosar de corupţie, anunţă purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi. Mai devreme, procurorii au descins şi acasă, dar şi în automobilul ministrului.

UPDATE 15.10 Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a fost reținut pentru 72 de ore

Între timp, şi directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, a fost reţinut şi este escortat la Centrul Naţional Anticorupţie.

Iurie Chirinciuc a fost vizat în mai multe investigaţi jurnalistice. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior, în cadrul unei anchete, despre faptul că, la doar câteva luni de la învestirea lui în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la șoseaua Sculeni-Ungheni până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-agro, a fost asfaltat un drum care a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. Lucrările au fost executate de către întreprinderea Rutador, al cărei nume a figurat anterior în câteva anchete jurnalistice, dar şi într-un raport al Curţii de Conturi. Autoritățile au selectat firma fără licitație. Șefii Administraţiei de Stat a Drumurilor au explicat, între altele, lipsa unui concurs prin faptul că decizia a fost luată în perioada când a fost suspendată procedura achizițiilor publice. Experții au calificat însă situația drept o ilegalitate ce ar trebui să ajungă în vizorul procurorilor.

Ulterior, Iurie Chirinciuc a declarat că nu are nicio tangență cu întreprinderea Lefcons-agro. Demnitarul a afirmat acest lucru chiar dacă, în declarațiile pentru anii 2013 și 2014, a indicat că deține în cadrul firmei o cotă de participare de 33%.

Anticoruptie.md
27/04/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii