Noi reţineri la Primăria Chişinău. Funcţionari implicaţi în preluarea unor terenuri publice

Anticoruptie.md
06/09/2017
Sediul Primăriei Chişinău. Foto: CIJM

Şeful unei secţii din cadrul Direcției funciare a Primăriei municipiului Chișinău, un subaltern și un om de afaceri au fost reținuți miercuri, 6 septembrie, de ofițerii și procurorii Anticorupție într-un dosar ce vizează fraude cu terenuri. Cei trei sunt bănuiți că au deposedat prin fraudă administrația publică locală de terenuri, în baza unor titluri executorii, deținute de persoane interpuse.

Potrivit materialelor procesului penal, funcționarii utilizau bazele de date referitoare la terenurile din municipiul Chișinău, identificând loturi ce aparțineau municipalității, amplasate convenabil solicitanţilor. Potrivit unui comunicat de presă al CNA, valoarea terenurilor putea fi majorată prin alipirea unor terenuri aferente sau prin schimbarea statutului zonei pentru a fi înstrăinate în mod fraudulos. Funcţionarii ar fi acționat de comun acord cu omul de afaceri, în prezent suspectat de complicitate la abuz în serviciu.

„Într-un caz, o familie din Chișinău a obţinut un titlu executoriu, printr-o decizie a Curții de Apel, pentru un teren intravilan în scopul construcției unei case de locuit. Dat fiind faptul că familia se afla peste hotare, interesele acesteia au fost reprezentate de un intermediar care, în complicitate cu reprezentanţii Direcţiei funciare şi persoane din alte autorităţi, au identificat un alt teren cu o valoare mai mare şi cu o amplasare mai favorabilă. După ce au intrat în posesia terenului, aceştia îl înstrăinează unei alte persoane, pentru a şterge urmele infracţiunii”, potrivit comunicatului de presă al CNA.

Procurorii şi ofiţerii CNA susţin că schema de preluare frauduloasă a terenurilor Primăriei a fost aplicată în zeci de cazuri, procurorii identificând mai multe loturi înstrăinate de acelaşi grup de persoane. Terenurile se aflau pe bulevardele Grigore Vieru şi Ştefan cel Mare şi Sfânt, precum şi pe străzile Puşkin, Hânceşti, Cuza-Vodă etc. Acum o lună, în arest au ajuns şase membri ai grupului, printre care doi angajaţi de la Cadastru, un om de afaceri şi un beneficiar al unui teren.  Alți doi complici, un executor judecătoresc şi un barman, au fost eliberați sub control judiciar, după ce și-au recunoscut vina. Până în prezent, nouă persoane bănuite că ar fi implicate în această schemă au fost reţinute.

Cele trei persoane reţinute astăzi se vor afla în izolatorul de detenţie preventivă pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la şase ani sau amendă în mărime de peste 100.000 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Anticoruptie.md
06/09/2017

Comentarii