O nouă condamnare CEDO în dosarele 7 aprilie 2009. De ce nu va primi despăgubiri Sergiu Creţu

Julieta Saviţchi
01/02/2022
Sergiu Creţu Facebook.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru aplicarea torturii, tratamentelor inumane şi degradante de către poliţie în urma protestelor din aprilie 2009. CEDO a constatat încălcarea articolului 3 al Convenţiei, care interzice tortura, tratamentele inumane şi degradante. Instanţa europeană nu a dispus ca Sergiu Creţu să fie despăgubit financiar pe motiv că reclamantul nu a solicitat acest lucru.

În 2009, Sergiu Creţu avea 19 ani şi era student la drept. El a fost reţinut în dimineaţa de 8 aprilie 2009 la o staţie de troleibuz din Chişinău şi dus la Comisariatul de Poliţie. Acolo el a fost bătut şi i-a fost fracturat braţul. Tânărul a cerut să-i fie acordat ajutor medical, însă poliţiştii au refuzat să cheme un medic. Ulterior, Sergiu Creţu a fost internat în spital, suportând o intervenţie chirurgicală la osul fracturat.

După căderea guvernării comuniste, Procuratura a pornit un dosar penal pentru tortură în cazul lui Creţu, iar tânărul l-a identificat în poliţistul torţionar pe Radu Starinschi, pe atunci şef de secţie în Comisariatul de Poliţie. Radu Starinschi a fost găsit vinovat şi condamnat cu executare de către Curtea de Apel Chişinău,însă Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare.

În final, Radu Starinschi a fost achitat irevocabil şi a primit din partea statului o recompensă de 36 de mii de lei pentru că a fost atras ilegal la răspundere penală şi lezată imaginea. După ce a fost achitat, Radu Starinschi a fost promovat în diferite funcţii de conducere în organele de drept. Investigaţiile în dosarul pentru tortură au fost suspendate pe motiv că nu a putut fi identificat făptuitorul. 

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Sergiu Creţu ne-a declarat că râmâne convins că cel care l-a torturat este Radu Starinschi. „Nu se uită aşa ceva. Este clar că l-a protejat cineva, iar dosarul a fost muşamalizat”, ne-a spus tânărul. Întrebat de ce nu a solicitat despăgubiri la CEDO, Sergiu Creţu a declarat că a rămas surprins de decizia instanţei de la Strasbourg:„Eu am solicitat despăgubiri. Nu înţeleg de unde s-a luat că eu nu am cerut. Rămâne să discut cu avocata”.

Natalia Moloşag, avocata care l-a reprezentat pe Sergiu Creţu în instanţele naţionale şi cea europeană, a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că decizie de a nu cere despăgubiri a fost luată în comun acord cu clientul. „Aşa am decis împreună cu Sergiu, ca să nu luăm bani de la stat. Pentru noi este important ca să se facă dreptate şi să fie pedepsiţi cei 17 judecători, dintre care zece de la Curtea Supremă de Justiţie, care l-su nedreptăţit pe Sergiu”, ne-a spus apărătoarea.

Julieta Saviţchi
01/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii