Premierul Pavel Filip a dispus o anchetă privind schema cu anabolizante descrisă pe Harta Corupției

Anticoruptie.md
17/03/2016
Foto: Corina Moșneaga

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat mai multor instituții, printre care Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Serviciul Vamal (SV), Centrul Național Anticorupție (CNA), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), să investigheze detaliile descrise în sesizarea plasată pe Harta Corupției a portalului Anticorupție privind schema de contrabandă cu anabolizante. Informația ne-a fost confirmată de Eremei Priseajniuc, consilier al premierului în domeniul Anticorupție. 

În sesizarea plasată pe 2 martie pe Harta Corupției, un grup de ofițeri ai SIS, SV și ai MAI au descris o schemă de contrabandă cu anabolizante în care ar fi implicați funcționari de rang înalt din cadrul Serviciului Vamal, MAI și oameni de afaceri din domeniul farmaceutic. Potrivit autorilor sesizării, un sac de substanțe anabolizante ar costa în jur de 50.000 de dolari. Cea mai mare cantitate transportată de către persoanele implicate ar fi fost de 22 de saci, ceea ce constituie un profit de 2,2 milioane de euro.

Una dintre firmele care ar figura în schema de contrabandă și ar fi protejată de angajații Poliției de frontieră ar produce, în principal, produse destinate pentru uzul veterinar și anume vitelor de carne (Androver, Anastrover, Decaver, Clenbuterol-Ver - n.r.), ele însă ar fi distribuite și transportate pentru oameni, deseori având efect letal, potrivit sesizării. De asemenea, autorii susțin că anterior acest business ar fi fost deținut de persoanele sportive, iar reprezentanții autorităților de frontieră (Vamă și Poliție) ar fi avut rolul doar de a asigura o trecere necontrolată și fără impedimente. Ulterior, schema ar fi fost preluată sub patronatul direct al Vămii și Poliției. 

Anticoruptie.md
17/03/2016Follow us on Telegram

Comentarii