Procurorul care l-a învinuit pe Gheorghe Petic de viol, respins pentru funcţie administrativă

Julieta Saviţchi
19/06/2022
Captură de la şedinţa CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins candidatura acuzatorului Anatolie Gîrbu pentru funcţia de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Ungheni. Motivul refuzului este că Gîrbu a fost implicat în falsificarea dosarului de viol pe numele fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic.

Anatolie Gîrbu a încercat să se justifice în faţa membrilor CSP. „Nu eu am pornir dosarul lui Petic. A fost pornit de organul de urmărire penală. Pentru că infracţiunea de viol necesită nişte acţiuni de urmărire penală imediate, a trebuit să le autorizez, eu fiind împuternicit în acest dosar. Pentru că organul de urmărire penală a prezentat bănuieli rezonabile, am solicitat în instanţă mandat de arestare pe numele lui Petic, iar instanţa a acceptat. Dar nu eu am pornir dosarul”, a declarat Gîrbu la CSP.

Gheoeghe Petic combate justificarea acuzatorului. „El este cel care mi-a înaintat învinuirea şi a cerut ca să fiu arestat. Este o sculă de a lui Plahotniuc, care s-a implicat activ să-mi falsifice dosarul. În mare grabă ca să-mi falsifice dosarul, a admis mai multe erori de procedură. Gîrbu a insistat şi a organizat şedinţă de judecată la miezul nopţii ca să-mi fie prelevate forţat probe biologice”, a declarat Gheorghe Petic pentru portalul Anticorupţie.md.

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne se afla Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Judecătoria Orhei l-a achitat pe Gheorghe Petic în noiembrie 2021, după ce procurorii li-au retras acuzaţiile, iar pretinsa victimă a recunoscut în instanţă că a fost plătită ca să facă declaraţii false. Totodată, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale a reţinut mai mulţi foşti poliţişti implicaţi în falsificarea dosarului.

Gheorghe Petic a solicitat în instanţă despăgubiri de 6 milioane de lei.

 

 

Julieta Saviţchi
19/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii