Renato Usatâi, dat în urmărire internațională de către Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei. Reacția primarului de Bălți

Ilie Gulca
24/07/2020

Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a dat în urmărire internațională pe omul de afaceri moldovean și primarul de Bălți, Renato Usatâi, în cadrul unui dosar penal deschis pentru organizarea unui grup criminal. Potrivit Agenției rusești TASS, acțiunea are drept scop transmiterea materialelor pe numele primarului de Bălți Interpolului.

Serviciul de presă al Judecătoriei Tver din Moscova a anunțat că ancheta solicită arestarea lui Usatâi în contumacie, solicitare care va fi examinată la vineri. Însuși Usatâi a declarat anterior pentru TASS că, în opinia sa, Interpol nu îl va include în baza de date pentru urmărire internațională deoarece acum câțiva ani a recunoscut urmărirea sa motivată politic, fiind pusă la cale de fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

El a declarat că valoarea banilor, scoaterea cărora îi este incriminată, depășește 15 miliarde de dolari. După spusele sale, dosarul pe numele său a fost deschis la 6 decembrie 2019. Primarul de Bălți a confirmat pentru presă că a fost anunțat în urmărire pe teritoriul Federației Ruse, declarându-se nevinovat. „Nu am avut nicio implicare în laundromatul moldovenesc, nici în laundromatul rusesc”, a spus el.

În plus, după spusele sale, organele de anchetă din Rusia intenționează să îl includă în lista Interpolului pentru a stabili locul aflării sale.

Joi, primarul de Bălți a scris pe pagina sa de Facebook că Judecătoria raională Tver din Moscova va emite vineri o decizie privind arestarea sa pentru două luni din momentul reținerii sale pe teritoriul Federației Ruse sau transmiterii părții ruse de către instituțiile de resort ale statelor străine.

„Săracul Dodon... Mai devreme sau mai târziu, va ajunge în pușcărie împreună cu cei care au participat la fabricarea acestui dosar”, a spus el.

Ilie Gulca
24/07/2020Become a Patron!

Comentarii