Schemă de corupție // Funcționari vamali primeau câte 400 de euro pentru radierea datelor despre mașini cu numere de înmatriculare străine. Șase persoane au fost reținute

Crina Dumitriu
18/03/2019

Șașe persoane, printre care un şef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, trei inspectori şi doi intermediari, au fost reţinute, în dimineaţa zilei de luni, 18 martie, fiind suspectate de implicare într-o schemă de corupție. Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au constatat în cadrul unei anchete penale că funcționarii ar fi pretins sistematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine.  

Funcționarii vamali modificau informaţia din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine. Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro.

Pe parcursul zilei de luni procurorii și ofițerii CNA au efectuat percheziţii  la Serviciul vamal,  sediul central, Chişinău, şi la postul vamal Sculeni (Ungheni). Dimineaţa, au fost reţinuţi trei inspectori ai postului vamal Sculeni, şeful direcţiei dezvoltare şi securitate informaţională a Serviciului vamal şi doi intermediari. Pe cazurile descrise au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pe faptul comiterii coruperii pasive, traficului de influenţă şi complicităţii la corupere pasivă.

Dacă vor fi găsiți vinovați, funcționarii reținuți riscă până la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de puşcărie şi amenzi, se arată într-un comunicat făcut public de Centrul Național Anticorupție.

Crina Dumitriu
18/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii