Terenuri publice înstrăinate fraudulos la Trușeni. Primarul și doi funcționari, reținuți pentru organizarea schemei

Anticoruptie.md
13/06/2018
Primarul din Truseni

Primarul comunei Trușeni, preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate și un fost inginer cadastral au fost reţinuţi, miercuri, 13 iunie, de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție, pentru înstrăinarea frauduloasă a unor terenuri. Cei trei oficiali ar fi pus la cale o schemă frauduloasă prin care terenurile din proprietate publică, ce aparţineau administraţiei locale din Trușeni, erau înstrăinate în mod fraudulos contra unor sume ce se ridicau la 10 mii de euro pentru un teren, bani care nu ajungeau în visteria primăriei. 

Potrivit procurorilor, membrii grupului ar fi identificat doritori de a cumpăra terenuri, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente. Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor. De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile , de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000. 

Marți, 12 iunie, procurorii Anticorupţie şi ofiţerii CNA au operat mai multe percheziţii, iar în urma acestora primarul din Trușeni şi preşedintele întovărăşirii pomicole menţionate au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu. De asemenea, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală, participaţia cărora urmează a fi probată.

Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura Anticorupţie, iar în prezent se întreprind toate acţiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi şi valoarea prejudiciului cauzat administraţiei publice locale.

Primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, este la al doilea mandat și este membru al Partidului Democrat.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat în anchete de presă mai multe scheme prin care terenurile publice din municipiul Chișinău ajungeau în proprietate privată. 

Anticoruptie.md
13/06/2018

Comentarii