Un nou scandal la centrul comercial Gemenii: Guvernul vrea să execute o decizie CEDO din contul acționarilor

Julieta Savițchi
06/05/2020

Guvernul intenționează să-i exproprieze pe actualii acționari de la centrul comercial Gemenii pentru a-i despăgubi pe patru dintre foștii acționari care au avut câștig de cauză la CEDO. Astfel, în loc de cele 3,6 milioane de euro pe care trebuie să le achite celor patru foști acționari, statul vrea să le ofere 73 la sută din suprafața Centrului comercial Gemenii, care se află în proprietatea privată a altor persoane.

Agentul guvernamental la CEDO a depus o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție prin care solicită să fie lichidată Societatea pe Acțiuni Gemenii, iar 73 la sută din suprafața centrului comercial să fie oferită celor patru foști acționari.

Intenția Guvernului a provocat nemulțumirea actualilor acționari. Aceștia au amenințat că se vor adresa la CEDO și vor cere despăgubiri de o sută de milioane de euro. „Acționarii majoritari își exprimă îngrijorarea că Guvernul a inițiat soluționarea cazului pierdut la CEDO în 2011 abia în acest an și, în loc să achite prejudiciul stabilit de Înalta Curte, în valoare totală de 3,62 de milioane de euro, a decis să inițieze o acțiune în instanță de expropriere a actualilor proprietari majoritari ai SA Gemeni”, au declarat aceștia într-un comunicat de presă.

Potrivit acționarilor de la SA Gemenii, returnarea proprietăţii grevate de datorii va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept al unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane.

Amintim că în februarie 2020, Guvernul de la Chișinău a fost obligat de instanța europeană să întoarcă reclamanților părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 și terenul aferent, care constituiau 36,55% din acţiunile SA Gemenii și să le achite despăgubiri de 1.500.000 de euro, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Potrivit deciziei CEDO, dacă statul nu le poate returna partea din imobil, urmează să achite contravaloarea de 2.120.000 de euro.

Decizia CEDO a provocat critici dure în adresa sistemului judecătoresc din partea actualei guvernări.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului pentru anul 2020, care a fost aprobat de Parlament, în care s-a dispus ca suma de 28,6 milioane de lei, prevăzută pentru construcția unor sedii noi ale judecătoriilor din Cahul, Hâncești, Orhei, Căușeni și Edineț, să fie alocată pentru achitarea despăgubirilor celor patru câștigători la Curtea Europeană.

În prezent, pachetul majoritar de acțiuni în SA Gemenii este deținut de Twins Estate SRL, care are doi fondatori, Grigore și Fevronia Roșca. Aceștia dețin și grupul de companii Rogob.

Julieta Savițchi
06/05/2020

Comentarii