Victor Munteanu, avocatul ex-premierului Vlad Filat: „Au apărut circumstanțe noi care permit revizuirea primului dosar penal”

Julieta Savițchi
12/06/2019
IPN

Avocatul Victor Munteanul care îl apără pe fostul premier Vlad Filat va cere rejudecarea primului dosar în care oficialul a fost condamnat la nouă ani de închisoare. „Procurorii și judecătorii care au instrumentat primul dosar penal intentat pe numele lui Vlad Filat  au admis mai multe abuzuri și erori de drept ce impun revizuirea dosarului”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, apărătorul fostului premier. 

Potrivit avocatului, procesul de judecată în privința lui Filat a început în Parlament pe data de 15 octombrie 2015, atunci când a fost reținut. „Procurorul general din perioada respectivă, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunității parlamentare lui Filat în mod abuziv și ilegal, a încălcat prezumția nevinovăției atunci câ a afirmat că deține probe concludente că Filat a estorcat și a primit de la Ilan Șor 250 de milioane de dolari, în realitate fiind doar denunțul lui Șor”, a precizat apărătorul.

Victor Munteanu susține că la ridicarea imunității parlamentare există o procedură specială, pe care Corneliu Gurin nu a respectat-o. „Procurorul general trebuia să adreseze mai întâi solicitarea președintelui Parlamentului, iar acesta urma să o transmită președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități. Solicitarea urma să fie discutată în cadrul Comisiei, iar lui Filat să i se ofere posibilitatea de a se apăra. Totodată, ridicarea imunității s-a făcut prin vot deschis, în plenul Parlamentului, desi legea prevede în asemenea cazuri votul secret”, a spus avocatul Munteanu.

Apărătorul fostului premier a atras atenția și la faptul că procurorii au transmis dosarul în instanță la două luni de la intentare, iar Filat deja era învinuit de estorcarea a 30,3 milioane de dolari. „Suma de 250 de milioane a fost anunțată pentru a induce în eroare deputații și opinia publică națională și internațională”, a spus Munteanu.

Victor Munteanu a mai enumerat în lista încălcărilor faptul că procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, iar inculpatului i-au fost imputate companii și tranzacții la care nu a avut nicio atribuție.

Avocatul fostului premier a declarat că va depune cerere de revizuire a dosarului Filat 1 în Judecătoria Chișinău și a lansat un apel către societatea civilă și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău să monitorizeze procesul.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut chiar în incinta Parlamentului, iar după un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță în ianuarie 2019. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei, bani proveniți de la fosta Bancă de Economii (BEM).

Julieta Savițchi
12/06/2019

Comentarii