Victoriabank, despre pretinsul sechestru aplicat de procurori: „Banca nu are legătură cu cauza cercetată de autorități”

Ilie Gulca
11/08/2020

Victoriabank s-a declarat suprinsă de informațiile apărute în presă despre un eventual sechestru pe care procurorii ar urma să îl aplice pe bunurile sale în dosarul fraudei bancare. Administrația băncii susține că, după transformarea demarată în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Instituția bancară a anunțat că este deschisă pentru colaborare cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului.

„Acționarii internaționali, Banca Transilvania (BT) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, sunt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente [ale procuraturii] reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării”, se menționează într-un comunicat al Victoriabank publicat luni.

Administrația băncii și-a anunțat disponibilitatea față de autorități să ofere toate detaliile necesare pentru că se declară interesată ca „aceste lucruri să fie lămurite definitiv”.

 „Suntem încrezători că în etapele următoare toate acuzațiile la adresa Victoriabank vor fi demontate. Între timp, banca noastră își va continua în forță rolul de finanțator al oamenilor și al economiei”, a declarat Bogdan Pleșuvescu, președintele Victoriabank.

Victoriabank îndeamnă autoritățile să acționeze responsabil în tot ceea ce fac, astfel încât companiile locale și străine să aibă curajul să investească în Moldova.

Portalul deschide.md a publicat săptămâna trecută documente despre intenția procurorilor de a pune sechestru în valoare de 2,3 miliarde de lei pe sediul central și pe conturile corespondente ale băncii.

Drept reacție, Procuratura Generală emis un comunicat pe 5 august în care a indicat că Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul vizând frauda bancară. Trebuie spus că procuratura nu precizat instituția bancară vizată.

„Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând, recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor.”

Ilie Gulca
11/08/2020Follow us on Telegram

Comentarii