VIDEO// Consilier socialist, pe banca acuzaţilor: Procurorii cer detenţie pe viaţă pentru omor

Julieta Saviţchi
22/05/2022
CIJM

Consilierul socialist din comuna Dereneu, raionul Călăraşi, Nicolae Spînu, riscă să facă ani grei de închisoare, fiind învinuit că l-a omorât cu o cruzime deosebită pe un coleg de clasă, care îl slujea pentru adăpost şi mâncare. Procurorii au cerut pentru alesul local detenţie pe viaţă. Învinuitul pledează nevinovat.

Martorii acuzării, consăteni de ai învinuitului şi ai părţii vătămate, au declarat în sala de judecată, sub jurământ, că Nicolae Spînu, proprietar la un iaz şi a mai multor terenuri, pe care cultiva cereale şi legume, angaja mucitori la negru, era violent cu angajaţii care erau persoane vulnerabile, aproape că nu le plătea pentru muncă. Un bărbat a povestit că fost martor cum Spînu l-a lovit cu bâta pe un fost paznic de al său pentru că plecase până acasă.

Un alt martor a spus că victima, Gore Constantin, a încercat odată să fugă de la Spînu pe motiv că îl bătea. „A venit într-o seară la mine şi m-a rugat să-l las să înnopteze. Avea o geantă cu haine la el. Voia să-i sune surorii sale din Bălţi ca să-l ajute, dar nu avea numărul ei, cică era la Spînu cu tot cu acte. A doua zi a spus că pleacă până la o verişoară de a sa. A venit Nicolae Spînu şi a întrebat de el, apoi s-a dus să-l caute mai departe. Până seara Constantin era la el înapoi”, a declarat martorul în faţa instanţei.

Elena Aidin, sora lui Constantin Gore, ne-a declarat că acesta era ţinut practic în sclavie de către Spînu şi nu îi permitea să plece nicăieri de unul singur. „I-a luat actele şi telefonul. Muncea peste tot, păzea iazul, îngrijea de animale şi mai lucra şi în câmp. Nu-i plătea. Doar că ii dădea mâncare, ţigări şi vin. Cineva din sat chiar m-a preîntâmpina tca să-l scot pe Constantin de acolo, că nu va scăpa viu. Eu făceam reparaţie la vilă ca să-l aduc pe fratele să locuiască acolo, dar nu am mai reuşit. Nicolae îmi suna deseori şi se plângea că nu-l ascultă Constantin. Eu i-am zis să-l lase în pace. Spînu nu voia să-l lase. Avea camere video peste tot, Constantin nu putea să facă un pas fără ştirea lui Nicolae. Fratele a avut o moarte foarte violentă. Anchetatorul a spus că a fost găbjit ca o veveriţă în cuşcă, fără şanse de a se salva”, ne-a comunicat sora victimei.

Comstantin Gore     Foto: Arhivă de familie

La rândul său, Nicolae Spînu respinge acuzaţiile. „Nu am făcut eu acest lucru. Eu l-am adăpostit, că era pe drumuri, am avut grijă de el. Când l-am găsit mort la mine în casă, am chemat poliţia”, ne-a declarat inculpatul.

Constantin Gore a fost găsit mort în casa de vacanţă a lui Spînu de pe malului iazului la 18 decembrie anul trecut. Poliţiştii l-au reţinut pe Spînu a doua zi, după ce experţii criminalişti au descoperit în casa acestuia urme de sânge pe pereţi, pe care cineva a încercat să le răzuiască şi să le astupe cu un creion, precum şi alte probe care îl incriminau pe proprietarul imobilului.

Experţii au constatat că înainte de a fi omorâtă, victima a fost bătută cu bestialitate: avea mai multe coaste rupte, lovituri în regiunea organelor genitale, mai multe răni de cuţit, inclusiv şi în regiunea gâtului.

Julieta Saviţchi
22/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii