VIDEO // Constantin Țuțu, pe banca acuzaților. Instanța a amânat din nou ședința

Julieta Savițchi
23/07/2020

Fostul deputat democrat Constantin Țuțu s-a prezentat joi pentru prima dată la judecată în dosarul în care este învinuit de trafic de influență și escrocherie. Aceste infracțiuni ar fi fost comise în perioada în care Țuțu era parlamentar. Ședința a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată după ce avocații au solicitat recuzarea judecătorului.

Magistratul Ion Morozan a anunțat părțile că fiul său a fost delegat recent să lucreze în Procuratura Anticorupție, instituție care reprezintă acuzarea în instanță. Atunci avocații fostului deputat, Viorel Bârliba și Ion Ungureanu, au solicitat recuzarea magistratului. Acuzarea în instanță este reprezentată de procurora Mirandolina Sușițcaia. Acuzatoarea a fost rezervată în declarații, dar a infirmat că inculpatul nu ar fi făcut cunoștință cu rechizitoriul.

Constantin Țuțu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări ale jurnaliștilor. Ex-deputatul a spus doar că și-a declarat veniturile când a venit în funcție publică, iar acum, când nu are funcție, este în drept să nu răspundă la întrebarea din ce surse trăiește. El este învinuit că ar fi pretins și luat 20.000 de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor astfel încât aceștia să nu prelungească termenul arestului preventiv în privința bărbatului.

Urmărirea penală a fost pornită la 18 septembrie 2019 pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, fostul parlamentar riscă pedeapsa cu amendă de până la 300.000 de lei sau închisoare pentru un termen de până la șapte ani.

Constantin Țuțu mai este învinuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea penală continuă. Procurorii așteaptă concluziile Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale pentru a lua o decizie.

Constantin Țuțu s-a predat benevol forțelor de ordine moldovenești la 27 martie curent la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Țuțu și-a asumat obligația să nu părăsească Chișinăul pentru următoarele 30 de zile. Ulterior, procurorii i-au prelungit restricția cu 30 de zile.

Precizăm că imobilul în care locuiește Țuțu a fost dat în exploatare în iulie 2018, la un an după ce a procurat terenul cu suprafața de șapte ari de la Vladimir Mardar, alias Vova Tătăroi, cunoscut pentru trafic de țigări și droguri. Mardar este dat în urmărire generală de către organele de drept din România și Ucraina.

Imobilul nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale depuse de fostul deputat pentru anii 2018 și 2019.

Julieta Savițchi
23/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii