VIDEO// Dosarul Chirtoacă, punct și de la capăt. Ce se întâmplă cu judecătorul care avea pe mână libertatea fostului primar al Capitalei

Julieta Savițchi
28/02/2019

După mai bine de un an și jumătate de la transmiterea în judecată a dosarului în care este învinuit ex-primarul Dorin Chirtoacă, examinarea ar putea să înceapă de la zero. Magistratul Alexandru Negru de la Judecătoria Chișinău, în gestiunea căruia se află dosarul fostului primar al Capitalei, a anunțat că pleacă în concediu pentru îngrijirea copilului.

Potrivit legislației, dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui alt magistrat, iar examinarea urmează să fie reluată de la început. Alexandru Negru a refuzat să ne ofere amănunte, precizând doar că este ordin privind concediul său.

Gheorghe Malic, avocatul lui Chirtoacă, ne-a declarat că clientul său nu regretă că dosarul ar putea fi preluat de către un alt magistrat. ”Dorin Chirtoacă nu are încredere în completul de judecată, a înaintat de mai multe ori cerere de recuzare a lui Negru. Ce fel de judecător este dacă, știind că pleacă în concediu de îngrijire a copilului a refuzat să suspendeze ședințele în perioada campaniei electorale, Dorin Chirtoacă fiind unul dintre candidați”, s-a întrebat retoric apărătorul fostului edil. 

Malic nu exclude că Alexandru Negru ar fi încercat să scape de dosar. ”Este un dosar fabricat și au mai fost cazuri când unii magistrați au căutat modalități de a scăpa de astfel de dosare. Pe noi nu ne interesează dacă va fi schimbat judecătorul. Pe noi ne interesează asigurarea unui proces corect și echitabil, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Dorin Chirtoacă”, a punctat avocatul.

Dorin Chirtoacă a fost reținut la 25 mai 2017 pentru trafic de influență în cazul licitațiilor pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. El afirmă că nu a comis nicio ilegalitate și că și-a îndeplinit doar atribuțiile de serviciu.

Procurorii anticorupție au declarat că Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău.

La rândul său, Grozavu a declarat în cadrul urmăririi penale că 26 la sută din veniturile companiei reprezentau drept „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki.

La 10 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău l-a eliberat pe fostul primar din arest la domiciliu, plasându-l sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul municipiului Chișinău. Pe 29 noiembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a anulat interdicția impusă lui Dorin Chirtoacă de a nu părăsi țara.

Julieta Savițchi
28/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii