VIDEO// Dosarul mitei de la Consulatul Moldovei din Odesa, în Curtea de Apel. Martorul şi-a schimbat declaraţiile, iar inculpatul acuză procurorii

Julieta Saviţchi
24/06/2022
Sergiu Şeptelici Foto: CIJM

Principalul martor în dosarul intentat pentru eliberarea vizelor pentru Moldova contra remunerărilor iliegale, un sirian refugiat în Republica Moldova, şi-a schimbat declaraţiile care îl inculpau pe fostul consul, Sergiu Şeptelici, şi susţine că a fost constrâns de procurori şi angajaţii SIS să facă declaraţii false. Procurorul care a gestionat dosarul respinge acuzaţiile şi susţine că deja a fost cercetat pentru pretinse constrângeri, dar nu a fost găsit vinovat.

Martorul a declarat la şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Chişinău că anterior i-a fost fabricat un dosar penal pentru care a stat în arest preventiv mai mult de trei luni. Apoi a fost dus de un agent SIS în biroul procurorului Mihail Ivanov şi impus să facă declaraţii false împotriva lui Şeptelici. Pentru că a refuzat, persoane necunoascute i-au atacat cu gaze lacrimogene fetiţa de 12 ani, după care a fost telefonat de agentul SIS care ar fi revendicat incidentul. „Nu am avut încotro şi am dat declaraţii false sub presiune, ca să-mi protejez familia”, a declarat martorul.

Vadim Ciobanu, unul din avocaţii lui Şeptelici, a declarat pentru Anticorupţie.md că dosarul a fost fabricat pentru că clientul său s-a opus schemei fostului deputat Vladimir Andronachi privind acapararea terenului Consulatului Moldovei la Odesa, aflat într-o zonă scumpă de pe litoralul ucrainean.

Procurorul anticorupţie Mihail Ivanov respinge acuzaţiile de constrângere şi susţine că martorul este pasibil de răspundere penală pentru că a dat declaraţii false sub jurământ. „Este vorba de o strategie a apărării pentru a-l scăpa pe Şeptelici de pedeapsă. Iar cea mai scurtă cale este sunt mărturiile în favoarea inculpatului. Dar pentru martor mai există o problemă, faptul că şi-a schimbat declarţiile şi riscul de a fi atras la răspundere pentru declaraţii false la etapa urmăririi penale. Aşa că avocaţii au mai inventat ceva, constrângere. Dar acest martor nu a fost niciodată în biroul meu, nu l-am audiat. Cu el au lucrat ofiţerii de la CNA. Când conducerea Procuraturii Generale a fost preluată de Stoianoglo, acest martor şi avocaţii săi au fost la el şi m-au denunţat pentru constrângere. Conducerea Procuraturii Generale în perioada lui Stoianoglo a făcut tot posibilul pentru a mă scoate din sistem, mi-au intentat trei dosare, inclusiv şi acesta. Dar este decizia irevocabilă a Curţii de Apel Chişinău care m-a desculpat. Mai mult, un fost funcţionar de la Biroul de Migraşie şi Azil, implicat în acest caz a fost condamnat”, ne-a declarat acuzatorul.

Mihail Ivanov a mai comunicat că Sergiu Şeptelici i-a înaintat şi lui versiunea privind înlăturarea sa pentru că se opune schemei de înstrăinare a terenului Consulatului de la Odesa, însă în urma verificărilor s-a constatat că nu corespunde realităţii. „Şeptelici nu a fost factor de decizie în această schemă, nu a făcut parte din Comisia formată de Guvern pentru această tranzacţie. Şi vedeţi când a fost luată decizia şi când a fost reţinut Şeptelici. Sunt perioade diferite”, a precizat omul legii.

Sergiu Şeptelici a fost reţinut la începutul lui aprilie 2019, sub bănuiala de primire de mită. Procurorii anticorupție şi ofiţerii CNA au făcut un raid în Consulatul din orașul ucrainean, după ce au apărut indicii că Șeptelici ar fi eliberat unui egiptean, în 2018, viză de lungă ședere în Republica Moldova pe 60 de zile, contrar prevederilor legii, în schimbul a 100 de euro. Consulul, între timp, a fost rechemat din funcţie.

Precizăm că Judecătoria Chişinău l-a achitat pe Sergiu Şeptelici.

Julieta Saviţchi
24/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii