VIDEO// Dosarul transfugilor: După Anatolie Zagorodnîi, revine în penitenciar şi Sergiu Sîrbu. Cum comentează fostul deputat

Julieta Saviţchi
12/04/2022
CIJM

Fostul deputat Sergiu Sîrbu, învinuit de îmbogăţire ilicită în dosarul parlamentarilor comuniști, care au trecut la democrați în 2015, revine după gratii pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chişinău a admis, luni, demersul procurorilor anticorupţie privind revenirea lui Sîrbu în penitenciar şi a anulat decizia instanţei de fond, prin care fostul deputat fusese plasat în arest la domiciliu.

Sergiu Sîrbu a fost surprins în timp ce îşi lua rămas bun de la soţia sa, aşteptând escorta pe holul Curţii de Apel Chişinău. Fostul deputat a declarat că arestul este o măsură exagerată, deoarece el a demonstrat că nu se eschivează de la răspundere. Sergiu Sîrbu a spus că pledează nevinovat, iar singurul lucru pe care i-l incriminează procurorii este că a rambursat prea repede două credite bancare, fapt care a fost calificat ca îmbogăţire ilicită.

Fostul deputat a mai declarat că nu-l sperie condiţiile de detenţie, cât despărţirea de cei dragi care „suferă acasă”. Sîrbu s-a mai plâns că în detenţie nu a avut acces la servicii medicale de calitate.

Amintim că săptămâna trecută Curtea de Apel Chişinău a dispus transferarea ex-deputatului Anatolie Zagorodnîi pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, după ce Judecătoria Chişinău l-a plasat în arest la domiciliu, la fel ca pe Reşetnicov, Sîrbu şi Vitiuc.

Curtea de Apel Chişinău l-a lăsat luni în arest la domiciliu pe fostul deputat Vladimir Vitiuc. Magistraţii au respins demersul procurorilor după ce avocatul lui Vitiuc a prezentat documente că clientul său a fost operat în penitenciar şi că axesta se confruntă cu o hemoragie.

Prelungirea mandatului de arestare în privinţa lui Artur Reşetnicov a fost amânată pentru vineri după ce avocaţii fostului deputat au anunţat instanţa că clientul lor a fost internat în spital luni dimineaţă.

Cei patru foști parlamentari transfugi au fost puşi sub arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie curent. Violeta Ivanov a primit atunci mandat de arestare pentru 20 de zile, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu.

Cei cinci foști deputați care au pus umărul la platforma social-democrată formată de Vladimir Plahotniuc au fost reținuți pe 2 februarie, după ce procurorii anticorupţie au descins la 13 foşti parlamentari din PCRM, care au părăsit formaţiunea condusă de Vladimir Voronin și care au aderat la Partidul Democrat. Aceştia sunt învinuiţi de îmbogăţire ilicită.

Cei 14 foşti deputaţi sunt Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stați, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Vladimir Vitiuc.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Julieta Saviţchi
12/04/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii