Profil electoral: Nina Cereteu, candidata Partidului Nostru la șefia Primăriei Drochia

Mariana Colun
17/10/2019
Foto: Glia Drochiană

Nina Cereteu, primar al orașului Drochia din partea Partidului Nostru, la 20 octombrie va lupta pentru al doilea mandat de edil al localității.

A participat și la alegerile parlamentare din 24 februarie, în cadrul Circumscripției nr.6, Drochia, însă s-a clasat pe locul 3, obținând 10,62% din sufragii. La alegerile locale din 2015, când câștiga mandatul de primar, a ieșit în turul II cu reprezentantul socialiștilor, pe care l-a învins cu 79,64% din numărul total de voturi valabil exprimate.

Cereteu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universității de Studii Europene din Moldova. Ulterior  a obținut o diplomă de master în științe politice la Academia de Administrare Publică. Începând cu anul 2011 a activat în calitate de consultant la Direcția organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției și secretar al Comisiei de certificare. În 2014 - 2015 a activat în calitate de asistent juridic în cabinetul avocatului „Igor Șeremet”. În 2016 Cereteu a fost aleasă vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Nina Cereteu s-a lansat în politică în 2014. Inițial numele ei a apărut într-un scandal legat de plecarea ei de la Ministerul Justiției. Astfel, în iunie 2014, Cereteu a apărut într-o conferință de presă alături de o colegă de serviciu și omul de afaceri Renato Usatîi, acuzându-l pe ministrul Justiției de atunci că ar fi dat indicații să refuze înregistrarea Partidului Nostru, care anterior purta titulatura „Partidul Popular Republican”. Nina Cereteu declara că s-ar fi ocupat personal de setul de acte și că documentele corespundeau întru totul legii cu privire la partide. În replică Ministerul Justiției a emis un  comunicat în care a acuzat-o de încălcarea statutului funcţionarului. „Ieşirea alături de un politician, precum şi declaraţiile false denotă intenția de a exercita presiuni asupra Ministerului Justiției, prin șantaj, conflict de interese și coruptibilitate”, se spunea în comunicat.  

Ulterior Renato Usatâi a publicat o informație pe site-ul său în care se spunea că fostele angajate ale Ministerului Justiției „au cerut garanții de securitate din partea lui Renato Usatîi” . Două luni mai târziu, Nina Cereteu a fost aleasă vicepreședintă a noului partid al lui Renato Usatîi „PaRUs”, devenit ulterior Partidul Nostru.

În 2014, la alegerile parlamentare, Nina Cereteu a făcut o donație în valoare de 100 de mii de lei pentru Partidul Patria, iar în 2016, a donat 9.800 de lei pentru Dumitru Ciubașenco în campania sa pentru prezidențiale.

În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2014, Nina Cereteu a indicat salariul de 43 de mii de lei. Alte bunuri nu au fost menționate. Și în declarația pe venit pentru anul 2015, Nina Cereteu a completat un singur punct – salariul la locul de muncă de bază – 32 930 lei obținuți timp de jumătate de an în funcția de primar și cel obținut în Cabinetul avocatului - 16 969 lei. Pentru 2016, primarul de la Drochia a raportat venituri de 223 de mii de lei, pentru 2017 – 230 de mii, iar pentru 2018 – 246 de mii de lei. Potrivit documentelor prezentate la Autoritatea Națională de Integritate în ultimii cinci ani, Nina Cereteu nu deține nici un fel de proprietate.

O dispoziție de eliberare de la locul de muncă a unui manager de întreprindere, semnată de Nina Cereteu, a costat Primăria peste 161 de mii de lei. După ce, la sfârșitul lunii august 2015, Nina Cereteu, l-a eliberat din funcție pe șeful Apă Canal Drochia, Igor Moltov, acesta s-a adresat în judecată. Dispoziția de eliberare a fost anulată de Judecătoria Drochia, la 3 noiembrie 2016, cu restabilirea lui Moltov în funcție. La 4 noiembrie 2016, viceprimarul orașului Drochia, Victor Darii, care la acel moment deținea și funcția de primar interimar al localității, a emis concomitent două dispoziții, una prin care Moltov a fost restabilit la locul de muncă și a doua prin care a fost din nou eliberat. Moltov s-a adresat din nou în judecată, iar la 7 februarie 2018, Judecătoria Drochia a anulat și cea de-a doua dispoziție de eliberare a lui Moltov din funcție, iar Primăria a fost obligată să-l restabilească la locul de muncă, să îi achite salariul pentru perioada absenței forțate de la locul de muncă și un prejudiciu moral de 10 mii de lei. Moltov a contestat cu apel decizia instanței de fond în partea ce ține de stabilirea prejudiciului. Prin decizia din 20 septembrie 2018 a Curții de Apel Bălți, s-a admis apelul declarat de către Moltov și s-a casat parțial hotărârea din 7 februarie 2018 a Judecătoriei Drochia, în partea restabilirii în funcție, încasării despăgubirii pentru absența forțată de la muncă și reparării prejudiciului moral, cu emiterea în această parte a unei hotărâri noi prin care Igor Moltov a fost restabilit în funcția de manager al ÎM „Apă Canal Drochia”. S-a încasat din contul Primăriei Drochia în beneficiul lui Igor Moltov despăgubirea pentru absența forțată de muncă în mărime de 188.485 de lei pentru perioada 03 noiembrie 2016 – 20 aprilie 2018. S-a încasat din contul Primăriei or. Drochia în beneficiul lui Moltov Igor suma de 15.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral. În rest, hotărârea primei instanțe a fost menținută. Ulterior, Primăria Drochia a atacat cu recurs decizia Curții de Apel, iar la 20 februarie 2019, Curtea Supremă de Justiție a declarat recursul inadmisibil.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
17/10/2019Follow us on Telegram

Comentarii