Profil electoral: Stela Munteanu, candidata PUN pentru funcția de primar al comunei Trușeni

Julieta Savițchi
13/10/2019

Stela Munteanu este candidata Partidului Unității Naționale pentru funcția de primar al comunei Trușeni, municipiul Chișinău. Până nu demult aceasta a făcut parte din echipa Partidului Democrat.

De specialitate este profesoară de istorie și geografie. La alegerile locale din 2015,  a candidat pe lista Partidului Democrat și a obţinut mandatul de consilier local. A renunţat la mandat la începutul anului 2019, când a fost numită directoare a Centrului cultural din Trușeni.

În campania electorală pentru scrutinul parlamentar din februarie 2019, Stela Munteanu l-a susținut pe candidatul PDM pe circumscripția uninominală nr.33, Constantin Țuțu, fiind surprinsă de mai multe ori în compania democratului.

Caption
Caption

La alegerile din februarie curent Stela Munteanu a fost reprezentanta PDM în Biroul electoral al secției de votare Trușeni.

Surse din cadrul PUN ne-au comunicat că Stela Munteanu ar fi declarat conducerii partidului că ar fi fost impusă să facă poze cu Țuțu.

Deși acum se declară unionistă, numele fostei consiliere de Trușeni nu se regăsește printre semnatarii Declarației de unire, document simbolic semnat de mai mulți reprezentanți ai administrației locale în anul centenarului unirii.

Oamenii din sat afitmă că Stela Munteanu este susținută și promovată de către Andrei Secrii, parohul bisericii din sat.

 

Recent, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al comunei Truşeni, Iurie Madan, și câțiva susținători de ai săi au depus o plângere la poliție în care îl denunță pe Secrii pentru denigrarere și acuzații false la persoană în timp ce face agitație electorală pentru Munteanu.

Amintim că în campania electorală din iarna trecută, preotul Secrii a făcut agitație electorală pentru Constantin Țuțu.

În calitate de consilieră, a susținut inițiativele primarului Ion Apostol, reprezentant al PDM. Ion Apostol are statut de învinuit într-un dosar penal intentat de CNA pentru înstrăinarea terenurilor.

Pe portalul Autorității Naționale de Integritate se regăsește doar o singură Declarație de avere și interese personale, pentru anul 2016, semnată de Stela Munteanu. Aceasta declara atunci că deține în proprietate un teren de 12 ari în intravilan și un lot agricol, iar singurul venit este salariul de profesor și îndemnizația de consilier.

Nu există informații despre tragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
13/10/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii